Nieuws

Evenwichtige vertegenwoordiging voor evenwichtige beslissingen

Evenwichtige vertegenwoordiging voor evenwichtige beslissingen

Evenwichtige beslissingen over loon, werkuren, contracten, veiligheid … komen er enkel via evenwichtige vertegenwoordiging. Daarom moeten vrouwen mee onderhandelen en mee beslissen. Daarom wil vakbond ABVV meer vrouwen op de lijsten bij de sociale verkiezingen.

Die sociale verkiezingen vinden plaats van 13 tot 26 mei 2024 in ondernemingen met minstens 50 personeelsleden. Werknemers kiezen dan hun vertegenwoordigers voor de komende vier jaar. Wie verkozen wordt, is delegee. Een delegee vertegenwoordigt zijn collega’s en geeft hen een stem ten opzichte van de directie. Het is belangrijk dat alle stemmen gehoord worden en dat iedereen vertegenwoordigd wordt.

Het ABVV lanceerde specifiek een oproep naar vrouwen om zich kandidaat te stellen. De socialistische vakbond wil meer vrouwen in de vergaderingen, onderhandelingen en overlegorganen. Vrouwen op de werkvloer zullen nooit beter vertegenwoordigd worden dan door vrouwelijke werknemers, luidt het. De helft van de ABVV-leden is vrouw en dit zou meer weerspiegeld mogen worden in de ABVV-mandaten in bedrijven.

De timing is niet onbelangrijk. Maart, de maand van de vrouwenrechten, staat voor de deur. Een maand waarin wereldwijd wordt gewezen op het feit dat gelijkheid en sociale rechtvaardigheid niet vanzelfsprekend is voor de helft van de wereldbevolking. Deze strijd is ook een strijd die dagelijks op de werkplek moet worden gevoerd.

Hele weg af te leggen

België telt meer vrouwen (51%) dan mannen. De werkgelegenheidsgraad van vrouwen ligt boven 65%. Volgens de FOD Werkgelegenheid was dit 50% in het midden van de jaren 90. Tijdens diezelfde periode bleef de werkgelegenheidsgraad van mannen stabiel op iets minder dan 75%. Momenteel werkt 85% van de vrouwen in de leeftijdsgroep van 25 tot 50 jaar.

Meer en meer vrouwen op de werkvloer dus, maar de ongelijkheden blijven hardnekkig. Er zijn vandaag nog steeds uitgesproken “vrouwelijke beroepen en sectoren” met lagere lonen. Vrouwen zijn vandaag nog steeds vaker slachtoffer van discriminatie dan mannen. En er is nog een hele weg af te leggen als het gaat om gelijk loon, gelijke promotiekansen, gelijke toegang tot opleidingen …

Sommige kwesties treffen vrouwen ook harder dan mannen: seksisme op de werkvloer, impact van huiselijk geweld op het werk, specifieke moeilijkheden verbonden aan het moederschap. Omdat vrouwen nog steeds (en vaak is het geen vrije keuze) meer zorgtaken opnemen, worden ze ook vaker geconfronteerd met moeilijkheden rond uurroosters, deeltijds werk, evenwicht werk en privé. Als delegee kan je door te onderhandelen over meer gelijkheid op de werkvloer en actie te ondernemen, hier echt het verschil maken.

Luisteren naar en opkomen voor collega’s


Frederique, delegee

Frederique werkt in de voedingsnijverheid en is delegee voor ABVV Horval. Ze roept vrouwen op zich kandidaat te stellen bij de sociale verkiezingen. “Als vrouwelijke magazijnier heb ik mijn plaats gevonden en respect gekregen in dit mannenmilieu. Delegee zijn is luisteren en je sociaal opstellen. Als vrouw hanteren we vaak een andere aanpak, de “ijzeren vuist in fluwelen handschoen”, wat van pas komt tijdens onderhandelingen. Vrouwen kunnen veel bijdragen. Ga ervoor! We hebben jullie nodig.”



Loren BBTK delegee

Loren uit de handel is jongerenafgevaardigde voor BBTK. Ze wordt gedreven door enkele waarden die ze terugvond in de rode vakbond. “Als jonge afgevaardigde werd ik onmiddellijk gesteund door mijn secretaris en mijn collega-afgevaardigden. Zij hebben me van bij het begin begeleid en ik kon ook leuke opleidingen volgen. Ik koos voor het ABVV omdat mijn vakbond essentiële waarden deelt die me nauw aan het hart liggen. Bij het ABVV is er geen plaats voor seksisme, racisme, homofobie of xenofobie. We zijn solidair en delen het verlangen om dingen te veranderen, om te strijden en om een positieve bijdrage te leveren voor de toekomst. Delegee zijn is weten hoe je naar mensen moet luisteren en ze begrijpen, hen kunnen steunen en verdedigen tegenover de directie om overwinningen te boeken.”


Virginie, delegee voor de Algemene Centrale in de schoonmaaksector haalt de vooroordelen onderuit: “Sommigen beweren dat vrouwen te zacht, te gevoelig zijn om tegen de directie in te gaan. Dat is helemaal niet zo. Ik ben een vrouw en sta op, tegenover de directie, voor mijn collega’s. Ik ben er om hen te verdedigen. Vrouwen zijn krachtig en zorgen dat ze gehoord worden.”


Maak het verschil: word kandidaat

Heb je net als Frederique, Loren en Virginie zin om je in te zetten voor je collega’s? Ben je gedreven om stevig te onderhandelen en actie te voeren als het moet? Ga er dan voor! V/M/X; maakt niet uit. Jij kent de werkvloer in je bedrijf als geen ander. Jij kan opkomen voor meer inspraak en democratie, meer solidariteit, gelijkheid en rechtvaardigheid. Voor deftige jobs met goede lonen en haalbare werkuren, sterke statuten en degelijke contracten, veilige en gezonde werkomstandigheden. Voor gelijke kansen. Tegen uitbuiting en discriminatie.

Op de campagnewebsite www.abvv2024.be vind je alle informatie.



Facebooktwitter

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook x

De Nieuwe Werker

FREE
VIEW