Nieuws

“Ze nemen stempelpapieren uit de handen van de delegees”

“Ze nemen stempelpapieren uit de handen van de delegees”

In de gebouwen van Prefaco Lommel worden vakbonden geviseerd door de directie. Yannick Urbain, secretaris van de Algemene Centrale – ABVV Limburg doet de praktijken van het bedrijf uit de doeken.

// een bijdrage van de Algemene Centrale

Eind vorige zomer sloot Prefaco nv, een multinational in de betonindustrie, haar vestiging ECHO in Houthalen. Volgens Yannick Urbain startte daar de anti-syndicale koers. “Ik denk dat de directie dit als een kans zag om te proberen de vakbonden, en vooral het ABVV, op de andere vestigingen het zwijgen op te leggen. Ze vallen de syndicale vrijheden van onze mondige delegees aan.”

Loon niet uitbetaald

Yannick gaat regelmatig langs bij de vestigingen om zo een stand van zaken te hebben. Daarvoor is de procedure duidelijk: de delegee laat aan de lokale plantmanager op voorhand weten dat zijn secretaris langskomt en daarmee is het in orde. “Op een blauwe maandag deden wij dat opnieuw. Achteraf kregen wij te horen dat de hogere directie beslist heeft mijn delegees niet uit te betalen voor de uren waarop ik aanwezig was”, getuigt Yannick.

Geen uitkering

Sinds de sluiting van ECHO Houthalen heeft Prefaco, en daarmee ook CRH, de koepel waar Prefaco onder valt, een consultancybureau geraadpleegd. Dat bureau zou hen helpen om het de vakbonden en hun delegees moeilijk te maken.

Yannick Urbain: “Ze vallen onze delegees aan, zelfs tijdens het sociaal overleg”

Yannick levert meer bewijs: “Dat bureau gaf opleiding aan de directie en de directe leidinggevende van de fabriek waarop die laatste nu heel agressief te werk gaat. Bij tijdelijke werkloosheid, bijvoorbeeld, verzamelen de delegees de stempelpapieren als dienstverlening voor onze leden. De leidinggevenden hebben die papieren uit de handen gerukt, waardoor leden máánden hebben moeten wachten op een uitkering.”

Aanval op delegees

Het is niet nieuw dat de directie de delegees de mond probeert te snoeren, maar zoals het er de laatste maanden aan toe gaat is wel nieuw. “Tot kleinerend toe vallen ze onze delegees aan. Zelfs tijdens het sociaal overleg, in het CPBW en de OR. Ze willen echt duidelijk maken dat de vakbond daar niets te zoeken heeft, dat ze enkel hun werk moeten verrichten. In de cao staat dat de delegee per maand maar drie uur aan syndicaal werk mag spenderen. En vervolgens zetten de leidinggevenden onze delegees in een slecht daglicht want: ‘ze krijgen niets opgelost, waarom moeten we dan bij de vakbond zijn?’”, aldus Yannick.

Verzoening

Yannick overweegt een verzoening op het niveau van het paritair comité tussen CRH en de vakbonden, maar dat lijkt moeilijk. “We hebben intussen al twee vergaderingen gehad en volgende week staat er nog één gepland. Maar ik verwacht niet te veel, alles wordt op de lange baan geschoven.”

Prefaco Lommel mag in elk geval al rekenen op de steun van ABVV Beton in Limburg. “Moest het nodig zijn, dan tonen alle bedrijven hun steun net zoals ze dat deden toen er moeilijkheden waren bij het bedrijf Tripan.”

Facebooktwitter

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook x

De Nieuwe Werker

FREE
VIEW