Nieuws

Recht op deconnectie goedgekeurd voor sector van gezins- en bejaardenhulpen

Recht op deconnectie goedgekeurd voor sector van gezins- en bejaardenhulpen

Dit was een van de maatregelen uit de zogenaamde ‘arbeidsdeal’ van de federale minister Pierre-Yves Dermagne. Goed nieuws, er werd een cao getekend voor de werkneemsters van de thuishulp. Deze cao trad in werking op 26 juni 2023.

// een bijdrage van Horval

Werk en privé met elkaar combineren en daarbij ook nog eens de rust- en verlofperiodes respecteren om een écht welzijn op het werk te waarborgen, dat is de doelstelling van deze collectieve arbeidsovereenkomst. Iedere werkneemster zal kunnen ‘deconnecteren’ van haar digitale toestellen wanneer ze niet aan het werk is.

Wat is dat, het recht op deconnectie ?

De werkneemster heeft het recht om niet meer verbonden te zijn via haar gsm, tablet of persoonlijke of professionele computer buiten de met de werkgever afgesproken werkuren. Dat wil bijvoorbeeld zeggen dat ze mag wachten tot ‘s anderendaags of tot haar terugkeer uit verlof om kennis te nemen van een mail of te antwoorden op een werkgerelateerde sms. De werkneemster mag hier op geen enkele manier nadeel van ondervinden als ze buiten haar arbeidstijd de telefoon niet beantwoordt of werkmails niet leest.

De werkgever en de werkneemster verbinden zich er ook toe om de werkneemsters-collega’s buiten de arbeidstijden niet te contacteren.

Uitzonderingen in kader van functie

De collectieve overeenkomst geeft het recht op deconnectie vorm en houdt daarbij rekening met de specificiteit van de hulpsector. Het recht op deconnectie is immers verplicht, behalve voor uitzonderlijke en onvoorziene omstandigheden om de continuïteit van de hulpverlening aan de begunstigde te waarborgen. Er is ook een uitzondering indien het gaat om een noodgeval: indien de werking van de organisatie, de dienst of mensen een onmiddellijke actie vereisen, omdat er anders aanzienlijke schade kan ontstaan.

Preventie en gegevensbescherming

Deze cao wil het welzijn op het werk verbeteren. In dat kader is de werkgever verplicht om de psychosociale risico’s die veroorzaakt worden door een overmatige connectie te analyseren en te voorkomen. Deze risico’s moeten uitgelegd worden aan de werkneemsters. De werkgever zal ervoor moeten zorgen dat het gebruik van deze digitale toestellen opgenomen wordt in het vormingsplan.

Een gsm van het werk is bedoeld om te gebruiken in het kader van de functie. De werkgever moet zijn werkneemsters met een smartphone of computer van het werk transparant inlichten over het gebruik van digitale gegevens, de soort gegevens die verzameld worden, het doel waarvoor de gegevens worden opgeslagen.

Facebooktwitter

One thought on “Recht op deconnectie goedgekeurd voor sector van gezins- en bejaardenhulpen

  1. Leuk en aardig maar wat met vpk en zorgkundige in het zkh en of wzc we hebben nooit maar dan ook nooit rust worden om de haverklap lastig gevallen van deconectie is er gewoon geen spraken op papier ja maar praktijk niks helaas dit is voor ons gewoon niet vol te houden

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook x

De Nieuwe Werker

FREE
VIEW