De directie van Brouwerij Delsart in Fernelmont toont een totale minachting voor de syndicale vrijheden.
// een bijdrage van Horval
Syndicale vrijheid wordt vandaag langs alle kanten aangevallen. De rechtbanken veroordeelden al verschillende kameraden omwille van deelname aan vakbondsacties (bijvoorbeeld de ‘17 van Cheratte’ of Laurent en Billy van de ACOD). De straffen liepen op tot gevangenisstraf met uitstel. Ook de politieke rechterzijde probeert de vakbonden te verzwakken door hen rechtspersoonlijkheid op te leggen.
In deze moeilijke context voelen de werkgevers zich sterk. Ze deinzen er steeds minder voor terug om de vakbonden het zwijgen op te leggen. ABVV Horval Namen-Luxemburg heeft momenteel te maken met een typisch voorbeeld hiervan bij Brouwerij Delsart, gelegen in de industriezone van Fernelmont (provincie Namen).
De feiten
Delsart valt de syndicale vrijheden aan op twee vlakken. Het valt op te merken dat ABVV Horval meermaals heeft voorgesteld om de dialoog aan te gaan met de leidinggevenden. De werkgever weigerde dit telkens categoriek .
1. Ongegronde weigering om een syndicale delegatie op te richten
Na de laatste sociale verkiezingen in 2020 werd er in Brouwerij Delsart een CPBW opgericht. De twee mandaten gingen naar het ACV. Sinds twee jaar ondervindt het ACV de grootste moeite ter wereld om syndicaal werk te verrichten omdat Delsart er alles aan doet om het sociaal overleg te doen mislukken.
Begin 2022 gaf een lid van ABVV Horval te kennen dat hij zich wilde inzetten voor het vakbondswerk binnen het bedrijf. Horval en ACV kwamen overeen samen een syndicale delegatie op te richten. Er werd aan alle wettelijke voorwaarden voldaan en op 24 februari werd in gemeenschappelijk front met het ACV een verzoek ingediend om een syndicale delegatie op te richten. Op 24 maart duidde Horval zijn syndicale afgevaardigde aan.
Enkele dagen later liet Delsart weten dat het de vraag tot oprichting van een syndicale delegatie afwees. Als (drog)reden haalde het aan dat het druk zou uitoefenen op de werknemers.
Volgens de wet moet de werkgever aanvaarden dat een syndicale delegatie wordt opgericht van zodra er aan de voorwaarden wordt voldaan met betrekking tot het aantal werknemers die aangesloten zijn bij een vakbond. Het zou veel te makkelijk zijn om de keuze bij de werkgever te leggen, waarvan het overgrote deel hoogstwaarschijnlijk zou reageren zoals Delsart om te proberen de vakbonden aan banden te leggen.
ABVV Horval maakte het geschil aanhangig bij het paritair comité. Op 23 mei was een verzoening gepland maar die werd op het laatste moment geannuleerd. Een nieuwe vergadering staat op de agenda voor 7 september.
2. Ontslag van onze syndicale afgevaardigde op 4 juli 2022
In deze context is Delsart nog een stap verder gegaan. Delsart nam geen genoegen met het weigeren van een syndicale delegatie, maar ontsloeg ook de syndicale afgevaardigde, zonder daarbij de procedure in acht te nemen die syndicale afgevaardigden beschermen tegen ontslag. Binnen dit kader is er namelijk een voorafgaandelijk overleg met ABVV Horval noodzakelijk.
Pas in de brief van 25 juli wist Horval wat de beschuldigingen waren. Alle beschuldigde feiten worden ten stelligste betwist. Het is trouwens verbazingwekkend om zoveel beschuldigingen opgelijst te zien staan, terwijl de Horval-afgevaardigde nooit enige opmerking of waarschuwing heeft gekregen.
Actie van 29 juli 2022
Na dit ontslag kon Horval niet bij de pakken blijven zitten. Het organiseerde een verrassingsactie om de leveranciers en de vrachtwagens van de brouwerij te blokkeren vanaf half zes ’s ochtends. Deze actie was geslaagd en Horval bedankt nogmaals de kameraden die zijn komen versterken om hun stem te laten horen.
Deze steun was bijzonder nodig, gezien het gedrag van de werkgever en diens ‘handlangers’ die niet aarzelden om geweld te gebruiken en dreigementen te uiten in een poging de versperringen te doorbreken (deels zijn ze erin geslaagd door hun eigen traliewerk af te breken…).
De werkgever stond nog steeds niet open voor een discussie en schreeuwde luidkeels dat onze afgevaardigde een ‘imbeciel’ was en dat hij geen syndicale delegatie wilde omdat hij daar is om te werken.
Aangezien de spanning opliep voor het bedrijf, werd er uiteindelijk een ontmoeting geregeld op 26 augustus, zodat Horval hem kan uitleggen wat het belang is van een syndicale delegatie. Al gaat het allicht om een nieuw afleidingsmanoeuvre van de werkgever. Als die zich niet constructief opstelt, volgt er volgens Horval een nieuwe actie in september.
Er werd ook enige media-aandacht besteed aan deze actie. Daardoor was Brouwerij Delsart verplicht om te reageren met een bericht op Facebook. Dit bericht bevat heel wat leugens en toont duidelijk de minachting tegenover vakbonden. Zo noemt hij de syndicale acties ‘bananenpraktijken’. Er dient echter wel opgemerkt te worden dat er in de verschillende reacties verwezen werd naar de strafrechtelijke veroordeling van de ‘17 van Cheratte’ om onze actie in diskrediet te brengen. Dit is nogmaals een bewijs – voor zover dat nog nodig was – dat de werkgevers zich gesterkt voelen door de vele beslissingen. Brouwerij Delsart nam ook een slachtofferrol op door een hashtag ‘#JeSuisBrasserieDelsart’ (vertaling: ‘#IkBenBrouwerijDelsart’) op Facebook te lanceren.
Vervolg
Het vervolg zal afhangen van de houding van de werkgever tijdens de verzoening op 7 september. Gelet op de verschillende berichtgevingen van het bedrijf en de entourage van de directeur, lijkt de strijd weer te hervatten in september.