Nieuws

Pensioen: jouw vragen beantwoord

Pensioen: jouw vragen beantwoord

Het pensioen is voor velen een langverwacht maar tegelijk gevreesd moment. Waar zal ik recht op hebben? Hoeveel? Veel hangt af van de loopbaan.

In juli 2022 kwamen de federale ministers een reeks maatregelen overeen, als aanvulling op de pensioenhervorming. Die treden op 1 januari 2024 in werking, na consultatie van de sociale partners – waaronder de vakbonden.

De hervorming roept heel wat vragen op bij onze lezers. Hier geven we antwoord op de meest voorkomende.

Hoeveel bedraagt het minimumpensioen?

Op 1 augustus 2022 bedraagt het gegarandeerd minimumpensioen €1.533 bruto voor een volledige loopbaan. In januari 2024 stijgt dit tot €1.784 bruto. Dit is meer dan €1.600 netto voor een alleenstaande.

Heeft iedereen er recht op?

Nee. Werknemers moeten twee derde (= 30 jaar) van een volledige loopbaan (= 45 jaar) aantonen om in aanmerking te komen voor het gegarandeerde minimumpensioen. Voor alle duidelijkheid, na 2/3de loopbaan zal je recht hebben op 2/3de van het bedrag voor een volledige loopbaan. Het gewaarborgd minimumpensioen is niet het enige minimumstelsel in onze sociale zekerheid. Zij die minstens 15 loopbaanjaren hebben, krijgen het minimumpensioenrecht per loopbaanjaar.

Tot slot is er nog de inkomensgarantie-uitkering voor ouderen (IGU) voor mensen die slechts beperkte pensioenrechten hebben. Deze uitkering gaat omhoog naar €1.589 in 2024 voor een alleenstaande.

Hoeveel jaar moet je effectief gewerkt hebben om toegang te krijgen tot het minimumpensioen?

Dat is een nieuwigheid. Met de nieuwe pensioenhervorming is 20 jaar effectief werken (naast de 30 vereiste loopbaanjaren) vereist om in aanmerking te komen voor het minimumpensioen. Bepaalde periodes, zoals werkloosheid, zelfs tijdelijke, tellen niet als effectieve tewerkstelling. Periodes van arbeidsongeschiktheid zullen gedeeltelijk in aanmerking worden genomen voor de toegang tot het minimumpensioen. Anderzijds zal wel rekening worden gehouden met moederschapsverlof, borstvoedingsverlof, verlof voor palliatieve zorg en invaliditeit ten gevolge van een handicap.

Opgelet: Na 20 jaar effectieve tewerkstelling open je geen recht op het gewaarborgd minimumpensioen. Je moet nog altijd 30 loopbaanjaren (met gelijkstellingen) kunnen bewijzen. Bovendien blijft het bedrag prorata berekend in functie van de lengte van je loopbaan. Iemand die 30 jaar heeft gewerkt, zal 30/45ste van het minimumpensioen ontvangen.

Op welke leeftijd kan ik met pensioen?

In België is de officiële pensioenleeftijd 65 jaar. De wet voorziet echter in een geleidelijke verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd tot 67 jaar: 66 vanaf 2025 en 67 vanaf 2030. Dit hebben we te ‘danken’ aan de regering-Michel.

Kan ik eerder met pensioen?

Ja, op voorwaarde dat je voldoende loopbaanjaren op de teller hebt. Je kunt op 63 jaar met pensioen met een loopbaan van 42 jaar, op 61-jarige leeftijd na 43 jaar en op 60 jaar na 44 jaar loopbaan. Opgelet: vervroegde uittreding heeft financiële gevolgen. Vertrekken na 42 jaar loopbaan levert je een pensioen op gelijk aan 42/45ste van een volledig pensioen.

De mogelijkheid om het vervroegd pensioen te koppelen aan de unieke voorwaarde van 42 jaar loopbaan maakt uiteindelijk geen deel uit van de hervorming. Waarom? Bepaalde regeringspartijen willen dit koppelen aan een (strikte) voorwaarde van effectief gewerkte jaren. Dit zou vele duizenden werknemers de toegang tot het vervroegd pensioen ontnemen. Bovendien willen dezelfde partijen de pensioenen van ambtenaren ondermijnen.

Wat betekent dit voor wie deeltijds werkt?

Voor mensen die deeltijds werken, komen de 20 jaar van werkelijke tewerkstelling overeen met 3.120 dagen (20 x 156) tewerkstelling. Volgens schattingen van het ABVV zullen veel deeltijdse werknemers de toegang tot het minimumpensioen verliezen. Mogelijk tot 20 procent van de (toekomstige) potentiële begunstigden. Voor sommigen onder hen – die deeltijdse contracten combineren met gelijkgestelde periodes – dreigt een pensioenverlies van meer dan €200.

Acht op tien deeltijdse werknemers zijn vrouwen. 43 procent van de vrouwen werkt deeltijds. Dit is zelden een vrijwillige keuze; in de zogenaamde ‘vrouwelijke sectoren’ bieden de werkgevers geen voltijdse contracten aan. Ze worden dus benadeeld voor iets dat hen is opgelegd.

Hebben deze nieuwe maatregelen gevolgen voor mensen die al met pensioen zijn?

In de praktijk verandert er niets voor de huidige gepensioneerden, noch voor degenen die op 1 januari 2024 55 jaar worden en aan de huidige voorwaarden voor toegang tot het minimumpensioen voldoen.

Wat is de pensioenbonus?

Om mensen aan te moedigen om te blijven werken na de vervroegde pensioenleeftijd, zal een pensioenbonus worden toegekend aan iedereen die blijft werken. Het planbureau moet het juiste bedrag nog berekenen, maar het zou tussen de 2 à 3 euro per gewerkte dag zijn gedurende maximum drie jaar. Voor de laagste pensioenen zou het netto pensioen dus kunnen stijgen met ongeveer 98 euro (pensioenbonus van 2 euro) tot 143 euro (pensioenbonus van 3 euro).

Zit er iets in de pijplijn voor werknemers met zware beroepen?

Er is nog niets voorgesteld door de regering. Toch is de gemiddelde levensverwachting in goede gezondheid slechts 65 jaar terwijl de wettelijke pensioenleeftijd wordt opgetrokken tot 67 jaar. De strijd gaat door.

Er zijn echter enkele maatregelen in de privésector. De werkloosheid met bedrijfstoeslag (SWT, of het vroegere brugpensioen) is beschikbaar vanaf de leeftijd van 60 jaar onder bepaalde voorwaarden. Zwaar werk omvat nachtwerk, ploegendienst en onderbroken diensten. Er is ook de medische SWT, die onder bepaalde voorwaarden toegankelijk is vanaf de leeftijd van 58 jaar.

Dit artikel moet ‘voorwaardelijk’ worden opgevat. Zoals hierboven uitgelegd, moeten de door de regering aangekondigde maatregelen nog worden voorgelegd aan de sociale partners (waaronder het ABVV). Voor het ABVV is de kwestie van de koopkracht veel ruimer dan de kwestie van de lonen. De Belgische pensioenen behoren tot de laagste in Europa. Wij zetten de strijd voor fatsoenlijke pensioenen voort, pensioenen die iedereen in staat stellen om te leven in plaats van louter overleven.

Facebooktwitter

8 thoughts on “Pensioen: jouw vragen beantwoord

 1. Werken (lang) werken loont niet, 1500 eur na 30 jaar ,ik heb er bijna 47 jaar opzitten ,47 bijgedragen , posten gedraaid en verplaatsingen gedaan en wat krijg ik ,nog geen 1600 eur !!!!? Schandalig !!

 2. Ik heb een gezinspensioen van ongeveer 1900 euro .
  Mijn vrouw is moeten thuisblijven op 14 jaar na het overlijden van haar moeder voor een gezin gezorgd van 8 personen tot 21 jaar . Is dan onthaalmoeder geworden nooit van iets kunnen genieten altijd veel onkosten gehad meubilair veranderingen aanbrengen na controles voeding altijd zelf betaald .
  Ik versta dat er niemand meer in de kinderopvang wil werken . Die 1900 euro staat nog ver van het minimumpesioen van 2×1500 euro he . Probeer het maar eens . En als je iets vraagt aan de politiek loop je altijd met de kop tegen de muur . Aan iedereen eigenlijk .

 3. Na 2,5 jaar werken op een Covid unit begrijp ik niet dat verpleging nog steeds geen zwaar beroep is. Het applaus, het respect en de mooie woorden met beloftes zijn al lang voorbij. Ondertussen valt de ene na de andere uit, zelfs artsen. Ik hou mijn hart vast voor de toekomst in de zorg. Het beroep moet aantrekkelijker worden gemaakt, en niet alleen dr centen. Het werk blijft even zwaar. Extra handen zijn noodzakelijk. En een betere werksfeer. Ik weet niet of de politiek en de mensen het snappen. Maar het gaat GRONDIG FOUT! Een VK met nog een hart voor goede zorg.

 4. Schalen bedrijfsvoorheffing voor gepensioneerden vanaf 1 januari 2023 zouden moeten starten vanaf 1450€ bruto i.p.v. nu 1320€
  Regels verminderingen vanaf 1/1/2023 plus 10% bv: 1 persoon ten laste van 39€ naar 43€.

 5. Wat gebeurt er met de fictieve rente van 4,75 % en de ziv bijdrage van 3,55 % dat van het minimum pensioen wordt afgetrokken ben al 6 jaar er een bezig en het blijft zoals het is schandalig ben op pensioen gegaan op 1 maart 2017.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook x

De Nieuwe Werker

FREE
VIEW