Nieuws

Palestina: politieke verklaringen alleen volstaan niet langer

Palestina: politieke verklaringen alleen volstaan niet langer

Het ABVV keurde op 18 mei een motie goed naar aanleiding van de escalatie van moordend geweld in Palestina.

Sinds enkele dagen zijn we getuige van een escalatie van de Israëlisch-Palestijnse spanningen.

In april werden 300 Palestijnse bewoners van de wijk Sheikh Jarrah in Oost-Jeruzalem met uithuiszetting bedreigd. Een praktijk die deel uitmaakt van het Israëlische beleid van kolonisatie, annexatie en apartheid.

Disproportionele reactie

Maandag 10 mei vonden in Oost-Jeruzalem gewelddadige confrontaties plaats tussen de Israëlische politie en duizenden Palestijnse demonstranten die de illegale annexatie aanklaagden. Een disproportionele reactie die enkele honderden gewonden als gevolg had.

Als vergelding voor door Hamas gelanceerde raketten, voerde het Israëlische leger luchtaanvallen op de Gazastrook uit.

Het aantal doden – waaronder meerdere kinderen – dat in Gaza reeds is gevallen door Israëlische bommen doet vrezen voor een herhaling van het dodelijk scenario van 2014. Toen liep de dodentol op tot meer dan 2.100 doden aan Palestijnse kant en 73 doden aan Israëlische kant. Ook de raketbeschietingen van Hamas hebben slachtoffers gemaakt aan Israëlische kant.

Het ABVV:

  • veroordeelt elk geweld met klem en roept op om met onmiddellijke ingang de wapens te laten zwijgen;
  • betreurt de slachtoffers aan beide zijden;
  • roept de Israëlische en Palestijnse vakbeweging op om, ten gunste van de vrede, de krachten te bundelen en is solidair met de algemene staking die vandaag – 18 mei – in Palestina is uitgeroepen;
  • bevestigt zijn solidariteit met het Palestijnse volk en de Palestijnse werknemers die al jaren het slachtoffer zijn van een beleid van onderdrukking, kolonisatie, vervolging en apartheid. Het ABVV betuigt opnieuw zijn solidariteit met alle krachten die zich inzetten voor vrede;
  • eist van de federale overheid doeltreffende maatregelen om druk uit te oefenen op Israël om het internationaal recht en de mensenrechten te eerbiedigen. Wij vragen ook om steun voor dergelijke maatregelen op Europees en internationaal niveau. We vragen vooral dat een duurzame politieke oplossing wordt afgedwongen wat neerkomt op de erkenning van de Palestijnse staat en de stopzetting van de bezetting en kolonisering van de Palestijnse gebieden.

Politieke verklaringen alleen volstaan niet langer. De Europese Unie kan zich niet langer beperken tot een symbolische veroordeling van Israël wegens het niet eerbiedigen van internationaal recht.

Facebooktwitter

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook x

De Nieuwe Werker

FREE
VIEW