Nieuws

Op straat ter verdediging van koopkracht en vakbondsvrijheid

Op straat ter verdediging van koopkracht en vakbondsvrijheid

De energierekeningen stijgen, de lonen stagneren … Als we de straat op gaan om betere lonen te eisen, riskeren we vervolging.

Maar we laten ons niet intimideren. Op 6 december gingen niet minder dan 6.000 van ons de straat op in Brussel om onze koopkracht en vakbondsvrijheid te verdedigen. We deden dat in gezamenlijk front met ACV.

Loonnorm

“Wij zijn komen betogen uit protest tegen de loonnormwet, die ons verhindert te onderhandelen over het deel dat de werknemers toekomt. De lonen zijn al een aantal jaren bevroren. En de eerste die hierdoor getroffen worden, zijn de mensen met onzekere arbeidscontracten,” verklaart Joachim Houdart, afgevaardigde van de MWB.

Inflatie

Inflatie heeft er veel mee te maken. BBTK-afgevaardigde Christine Petry voegt hieraan toe: “Met de stijging van de energieprijzen wordt het moeilijker om je warm te houden en de rekeningen te betalen … En nog meer voor alleenstaanden of eenoudergezinnen. Mensen moeten keuzes maken: tussen verwarming of het betalen van de hobby’s van hun kinderen. Dit is schandalig. Ook dat statuut van feitelijk samenwonenden moet worden herzien. Mensen met dit statuut verliezen een deel van hun sociale zekerheid of OCMW-uitkering gewoon omdat ze met iemand samenwonen. Het is oneerlijk!”

De aanvallen op onze koopkracht nemen toe. Het VBO riep de Belgische regering onlangs op het systeem van automatische indexering te herzien. Dit mechanisme stelt werknemers in staat het hoofd te bieden aan de stijgende kosten van levensonderhoud. “Als we aan de automatische indexering raken, zou dat een echte oorlogsverklaring zijn”, waarschuwt ABVV-voorzitter Thierry Bodson.

Syndicalisten vervolgd

Om onze koopkracht te verdedigen, om een fatsoenlijk loon en goede arbeidsomstandigheden te verdedigen, moeten wij de straat op kunnen gaan en staken wanneer dat nodig is. De criminalisering van vakbondsacties, met name door de veroordeling van onze 17 kameraden, gaat echter voort.

“Vandaag demonstreren we niet voor het stakingsrecht, maar voor het recht om te staken”, verklaart Thierry Bodson. “Op het terrein worden de afgevaardigden aangevallen, via dwangsommen en advocaten. De bazen proberen onze eisen af te breken, om ons vakbondswerk te verhinderen. Dat kunnen we niet laten gebeuren,” concludeert Joachim Houdart.

IPA

Het ABVV zet de campagne voor de wijziging van de wet op de loonmarge (de zogenaamde wet van ‘96) tot juni voort. Het ABVV onderhandelt niet over een volgend interprofessioneel akkoord als deze wet niet in het voordeel van de werknemers wordt gewijzigd.

Facebooktwitter

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook x

De Nieuwe Werker

FREE
VIEW