Nieuws

Verplaatsingskosten: de tank is leeg maar de maat is vol

Verplaatsingskosten: de tank is leeg maar de maat is vol

Vorige maand praatte Marie-Line Colin, gewestelijk secretaris Horval voor Picardisch Wallonië, over de moeilijke arbeidsvoorwaarden van de huishoudhulpen met dienstencheques. Ze had het over de problematiek van de verplaatsingskosten. Die zijn een regelrechte streep door de rekening van de werknemers nu de brandstofprijzen in vuur en vlam staan. Dat is in het bijzonder waar voor de beroepen die prestaties aan huis leveren. Laat ons het voorbeeld nemen van de huishoudhulpen.

// een bijdrage van ABVV Horval

Hogere brandstofprijzen staan gelijk aan duurder woon-werkverkeer. Voor sommige sectoren bestaat er echter geen unieke arbeidsplek, bijvoorbeeld voor de sectoren van de thuishulp (PC 318.01) of de dienstencheques (PC 322.01). De meeste werknemers uit deze sectoren (voornamelijk vrouwen) moeten op één dag naar verschillende huizen. Hierdoor loopt de factuur van de brandstofprijzen enorm op. Dan hebben we het nog niet gehad over de parkingkosten wanneer ze niet bij de klant/begunstigde kunnen parkeren.

Openbaar vervoer onmogelijk

Men moet begrijpen dat deze werknemers zich met hun eigen middelen van de ene woning naar de andere verplaatsen. Op het platteland is het openbaar vervoer bijna nooit een optie. Zonder wagen is het voor sommigen onmogelijk hun beroep uit te oefenen. Is het echter niet aan de werkgever om de werkinstrumenten te bezorgen of minstens een vergoeding te geven die de kosten van de werknemers dekt?

“Zonder wagen is het bijna onmogelijk. De bazen vragen trouwens dat je beschikt over een rijbewijs en een wagen. Het is dan ook ons werkinstrument. We zijn verplicht om dit te hebben. We zien het verschil, zeker wat de brandstofprijzen betreft. Persoonlijk betaal ik per maand minstens €30 extra.”

Nathalie Sante, sociale huishoudhulp, delegee Horval (Verviers)

Huishoudhulpen

In de sector van thuishulp heb je ook het beroep van een sociale huishoudhulp. Dit beroep is zeer gelijkaardig aan dat van de huishoudhulp met dienstencheques. Toch zitten ze niet allebei in hetzelfde schuitje.

Het grootste verschil tussen deze twee beroepen is dat ze afhangen van verschillende paritaire comités. Het ene beroep heeft een meer sociale opdracht, door bij te dragen aan het welzijn en de autonomie van de begunstigde. De andere treedt op om de klant extra comfort te bieden.

Feitelijk zijn de taken van een sociale huishoudhulp en een huishoudhulp met dienstencheques gelijkaardig. Maar vooral: beide beroepen maken deel uit van sectoren die gesubsidieerd worden door het Waals Gewest en hangen af van dezelfde toezichthoudende minister, die geïnterpelleerd wordt door de werknemers. Hoe kan je een socialistische minister zijn en niets doen aan de mobiliteitsproblematiek? Die problematiek maakt de werknemers armer. En zij zitten vaak al in een financieel moeilijke situatie.

Vergoeding

Een sociale huishoudhulp krijgt momenteel een verplaatsingsvergoeding van €0,3707 per kilometer. Haar collega met dienstencheques krijgt slechts €0,13. Vanwaar dat verschil in behandeling? ABVV Horval vindt het onaanvaardbaar dat werknemers zo ongelijk behandeld worden terwijl ze een gelijkaardig beroep uitoefenen.

“Als je ziet wat voor een hap dit uit je budget neemt, enkel om je te verplaatsen met je wagen, dan is dat enorm. Brandstofprijzen werden verhoogd zonder dat men zich afvraagt of je dit wel gaat kunnen betalen. Er moet gedacht worden aan al die beroepen die de baan op moeten, onze kilometervergoeding moet opgetrokken worden. Met de lage barema’s en de verplaatsingskosten ben je bijna voor niets aan het werken, maar je hebt geen andere keuze.”

Nancy Anselin, huishoudhulp met dienstencheques, delegee Horval (Wapi)

Als je ziet dat het leven alsmaar duurder wordt, dat de loonindexering de inflatie onvoldoende compenseert, dat er een loonmarge is van nauwelijks 0,4%, en dat de koopkracht volledig ondermijnd wordt, dan moeten we deze werknemers helpen. De stijging van de brandstofprijzen heeft als gevolg dat je zelf moet betalen om je job te kunnen uitoefenen, en dat kan niet. Het is tijd dat de hulpkreet van de beroepen van de thuiszorg en de dienstencheques gehoord wordt.

Facebooktwitter

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook x

De Nieuwe Werker

FREE
VIEW