Nieuws

Hoe ver staat jouw werkgever op vlak van klimaat? Test het met deze nieuwe tool

Hoe ver staat jouw werkgever op vlak van klimaat? Test het met deze nieuwe tool

Het Vlaams ABVV lanceert een nieuwe klimaattool om militanten te ondersteunen om syndicaal aan de slag te gaan rond milieu en klimaat op de werkvloer. Deze tool schetst een beeld van hoe jouw bedrijf scoort op de verschillende ecologische, sociale en economische thema’s gelinkt aan de klimaattransitie.

// een bijdrage van Vlaams ABVV

Op 22 april organiseerde BBTK-afdeling ORIK (Oostende – Roeselare – Ieper – Kortrijk) haar statutair congres. Ze kozen voor het thema klimaat als rode draad en willen rond dit thema de komende jaren syndicaal aan de slag gaan. Een ideale gelegenheid dus om de nieuwe klimaattool van het Vlaams ABVV te lanceren. De Nieuwe Werker was erbij.

Waarom kozen jullie klimaat als thema voor jullie afdelingscongres?

Lindsey Verhaeghe (secretaris BBTK ORIK): “We weten dat het al 5 over 12 is en ervaren dat klimaat een steeds grotere impact heeft op ons leven, werk en onze koopkracht. De wereld van het werk is onze core business en van daaruit willen we ons steentje bijdragen aan de klimaattransitie. Dat werk begint zeker en vast in onze bedrijven waar via het sociaal overleg onze stem zullen laten horen over het milieu- en klimaatbeleid.”

Waarom heeft de nieuwe tool de vorm van een donut?

David Weinberger (milieudienst Vlaams ABVV): “We kozen voor een donut omdat het toelaat ook het sociale aspect van de klimaattransitie in beeld te brengen. Er zijn de ecologische grenzen van de planeet die we niet mogen overschrijden. Maar er is natuurlijk ook een sociaal fundament dat de rechten van de werknemers moet garanderen. Als vakbond waakten we altijd al over die sociale ondergrens. Rond klimaat kunnen we ook de ecologische grenzen van onze planeet helpen bewaken. Ook het economische aspect komt uiteraard aan bod. De economische situatie van het bedrijf en de financiële uitdagingen die de klimaattransitie kan stellen, zullen bepalen hoe het bedrijf er in de toekomst zal uitzien.”

Waarom is deze donuttool een goed instrument voor militanten?

Resley Verbinnen (secretaris BBTK ORIK): “De bedrijfsdonut is het ideale instrument om gericht aan de slag te gaan rond klimaat omdat ze dit groot thema opsplitst in verschillende deelthema’s zoals mobiliteit, energie, water, … Zo kunnen militanten praktische vragen stellen op het sociaal overleg en zo zorgen voor directe veranderingen die goed zijn voor het milieu, onze gezondheid en vaak ook kosten besparen op lange termijn.”

Waarom is het zo belangrijk dat elke ABVV’er klimaatkameraad wordt?

Jelle D’Hont (gewestelijk secretaris BBTK ORIK): “Klimaatkameraden werken niet alleen en steunen elkaar. Hoe beter ondersteund, hoe talrijker ze worden. Hoe concreter ze kunnen werken, hoe zichtbaarder hun resultaten. Zo kunnen ze hun doelen verwezenlijken en nog meer medestanders bereiken. Samen zullen al deze kleine stappen die de klimaatkameraden zetten een groot verschil maken.”

Wil je aan de slag met de bedrijfsdonut om het bedrijf waar je werkt door te lichten? Vul hem online in via bit.ly/ABVV-donut of download de PDF op www.klimaatkameraad.be. Hulp nodig? Vragen? Contacteer milieu@vlaamsabvv.be

Facebooktwitter

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook x

De Nieuwe Werker

FREE
VIEW