Nieuws

Inflatie over het hoogtepunt heen?

Inflatie over het hoogtepunt heen?

De wereldwijde inflatie – de stijging van de prijzen – zou wel eens over het hoogtepunt heen kunnen zijn. De inflatie voor de afgelopen twaalf maanden klokte voor de maand november af op 10,63%. Dit wil concreet zeggen dat een winkelkar die vorig jaar 100 euro kostte, vandaag ruim 110 euro kost. Vorige maand lag dit cijfer nog boven de 12%, het hoogste peil sinds 1975.

Gas en elektriciteit

De prijzen van gas en elektriciteit dalen deze maand ten opzichte van vorige maand, hetgeen het totale inflatiecijfer naar beneden drukt. Aardgas blijft wel 64% duurder dan vorig jaar in november. Voor elektriciteit is dat net geen 42%.

Bij de sterkste stijgers deze maand zijn alcoholische dranken en citytrips. Campings werden dan weer goedkoper afgelopen maand. Melk, kaas en eieren (+20%) en brood en granen (+16%) blijven een pak duurder dan een jaar geleden, maar de stijging lijkt stilaan af te toppen.

Spilindex

De spilindex werd in november overschreden. Dit wil zeggen dat de sociale uitkeringen en pensioenen in december met 2% worden geïndexeerd. De lonen in de publieke sector worden in januari ook geïndexeerd. Dit is de vijfde overschrijding van de spilindex dit jaar. De vorige was in oktober 2022.

Het blijft koffiedik kijken hoe de inflatiecijfers de komende maanden zullen evolueren.

Meer info op Statbel.

Facebooktwitter

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook x

De Nieuwe Werker

FREE
VIEW