Nieuws

Mag de werkgever van zijn werknemers een Covid Safe Ticket vragen?

Mag de werkgever van zijn werknemers een Covid Safe Ticket vragen?

Kort: neen, dat mag niet!

De uitleg van de Gegevensbeschermingsautoriteit is als volgt:

“De vaccinatiestatus van een persoon is een gezondheidsgegeven. Gezondheidsgegevens zijn een bijzondere categorie van persoonsgegevens. Voor de verwerking ervan is verboden tenzij in geval van uitdrukkelijke en wettelijke uitzonderingen. ”

Een werkgever mag zijn werknemers dus niet verplichten om de COVIDSafe-applicatie te installeren of te gebruiken voor het nagaan van hun vaccinatiestatus, of zijn werknemers vragen om het CST te tonen.

De werkgever mag hieraan ook geen voor- of nadelen koppelen. Het is dus niet toegelaten om een werknemer een bonus te geven voor het installeren of gebruiken van de COVIDSafe-applicatie. Het is ook verboden werknemers de toegang tot de gebouwen te ontzeggen bij niet-gebruik van de COVIDSafe-applicatie.

Het voorleggen van een Covid Safe Ticket mag nooit een voorwaarde zijn voor toelating tot de werkplek.

Concreet: de werkgever mag aan een werknemer niet vragen een CST voor te leggen, noch aan werknemers van een onderaannemer, aan werknemers of zelfstandigen die diensten komen verrichten in een onderneming (zoals een herstelling bijvoorbeeld), of aan inspecteurs die beroepshalve toegang moeten krijgen tot de onderneming.

Op de werkvloer blijft de Generieke Gids onverkort van toepassing.

Facebooktwitter

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook x

De Nieuwe Werker

FREE
VIEW