Nieuws

De juiste keuze

De juiste keuze

De eerste resultaten van de sociale verkiezingen zijn uiterst positief voor het ABVV, dat de grootste stijging in 20 jaar laten optekenen. Dit is een mooie verkiezingsoverwinning. Meer zetels (+1%), meer jongeren verkozen in de social profit (+2,73%), en bijna 1000 ondernemingen waar het ABVV voor het eerst opkomt!

Maar de echte overwinning was collectief. Solidariteit is de grote winnaar. De sociale verkiezingen bestaan bijna 75 jaar en ze blijven een fantastische hefboom voor meer rechtvaardigheid en gelijkheid voor alle werknemers. Ze bewijzen ook opnieuw dat werknemers veel vertrouwen schenken aan hun vakbond.

Aan iedereen die deelnam, campagne voerde, stemde of verkozen is: bedankt en bravo!

Sterkere, socialere stem

Op 9 juni staan we opnieuw in het stemhokje. Deze keer om de m/v/x voor de verschillende parlementen te kiezen: regionaal, federaal en Europees. We rekenen op een groep sterke, progressieve parlementairen om de rechten van werknemers te verdedigen tegen de steeds agressievere aanvallen van de politieke rechterzijde en van sommige werkgeversorganisaties. We rekenen op hen om de wereld socialer, eerlijker en mooier te maken. Een sterkere samenleving, voor iedereen, zonder discriminatie.

Geen gemakkelijke opgave. Misleidende slogans en valse beloften zijn schering en inslag bij de conservatieve politici van vandaag. Misschien is dat altijd zo geweest, maar de politieke leugens ter rechterzijde lijken alleen maar frappanter te worden.

“Ze liegen”

Wij kennen de problemen waar gezinnen mee kampen. En we kennen onze waarden. We weten wie we verdedigen. We analyseren dagelijks de cijfers en de feiten.

Zo zijn er sommigen die zeggen dat de werkloosheidsuitkering te hoog is in verhouding tot het minimumloon? Niet waar. Het verschil bedraagt minstens 600 euro. Vaak zelfs meer dan 1.000 euro. Anderen beweren dat werkloosheidsuitkering beperkt moeten worden in de tijd om werkzoekenden te “activeren”? Fout. Dat helpt niemand aan het werk, zoals talrijke studies al aantoonden. En onze sociale zekerheid is een sociale verzekering waar de werknemers zelf voor bijdragen via hun loon.  Een indexsprong “om onze concurrentiepositie te verbeteren”? Nonsens. Door in de koopkracht van werknemers te snoeien wordt onze economie niet sterker.

Inkomsten in plaats van bezuinigingen

Deze schaamteloze praatjes zijn er om af te leiden en op te hitsen. Door de portemonnee van de minstbedeelden aan te vallen, blijven de rijksten buiten schot. Door werkzoekenden en mensen met een minimumloon tegen elkaar op te zetten, proberen sommigen de solidariteit te ondermijnen. Maar we laten ons niet voor de gek houden.

Morgen probeert de rechterzijde in Europa miljarden besparingen op te dringen. Zo’n nieuwe bezuinigingskuur zou de gezondheidszorg, de sociale zekerheid en de openbare diensten uitkleden. Kortom, de burger krijgt de rekening voorgeschoteld. Dit is de verkeerde weg. We moeten daarentegen inzetten op bijkomende inkomsten, opdat de allerrijksten hun eerlijk deel bijdragen. We zullen niet plooien voor de vernietiging van onze sociale verworvenheden.

Een geïnformeerd m/v/x is er twee waard. In een wereld waar informatie zo snel op ons afkomt en evolueert, staan wij even stil om de analyse te voeren. Opdat we op 9 juni de juiste keuze kunnen maken.

In deze editie van De Nieuwe Werker onderzoeken we de verschillende partijstandpunten met een sociaal-syndicale bril en leggen we de leugens van extreemrechts bloot.

Het ABVV roept alle democratische partijen op om onverkort het cordon sanitair rond extreemrechts te respecteren. Binnen het ABVV is trouwens geen plaats voor racistische, seksistische, xenofobe of fascistische ideeën of handelingen. Lidmaatschap van onze vakbond is onverenigbaar met activisme voor of lidmaatschap van extreemrechtse partijen of bewegingen. Het is aan elke verkozene om op de werkvloer hieraan te herinneren.

Thierry Bodson en Miranda Ulens
Thierry Bodson en Miranda Ulens
Facebooktwitter

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook x

De Nieuwe Werker

FREE
VIEW