Nieuws

“Regering die rechterlijke uitspraken negeert? Een democratie onwaardig”

“Regering die rechterlijke uitspraken negeert? Een democratie onwaardig”

België is meer dan 7000 keer (!) veroordeeld door nationale en internationale rechtbanken voor tekortkomingen in het opvangbeleid voor asielzoekers. De regering negeert ze en lapt daarbij alle principes van de rechtsstaat aan haar laars.

De Nieuwe Werker sprak met Edgar Szoc, voorzitter van de Ligue des droits humains, de Franstalige tegenhanger van de Liga voor de mensenrechten.

De Raad van State schorste de beslissing van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor om “opvang te weigeren aan alleenstaande mannen”, zoals ze enkele weken eerder had aangekondigd. De Raad van State stelt dat de wet niet toestaat dat een bepaalde categorie asielzoekers het recht op opvang wordt ontzegd. Deze veroordeling komt bovenop de duizenden andere veroordelingen op Belgisch en internationaal niveau.

“Niemand telt nog”

Edgar Szoc: “Tussen 2006 en 2022 kon je op één hand het aantal gevallen tellen waarin de regering zich niet hield aan gerechtelijke uitspraken. Nu hebben we het over duizenden veroordelingen. Eind december zeiden ze nog 7000. Nu telt niemand ze meer.”

“Alle democraten zouden hierover verontwaardigd moeten zijn. Dit is immers een basispijler van de rechtsstaat. De regering moet, net als jij en ik, gerechtelijke uitspraken accepteren.”

Edgar Szoc

Nicole De Moor kondigde onlangs aan dat geen alleenstaande mannen meer op te vangen. “Maar de overheid kan niet zomaar zeggen ‘we doen wat we kunnen, maar we krijgen het niet voor elkaar’. Als we het collectief niet aankunnen, dan moeten we hotelkamers vrijmaken. Ons land heeft de puinhoop georganiseerd waar we nu in zitten.”

Boven de wet

“We gaan dit ook voorleggen aan het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen,” vervolgt Szoc, “omdat het hier gaat om een overduidelijke discriminatie op basis van geslacht.”

“Wat gebeurt er als een burger besluit om zijn snelheidsboete niet te betalen? Wat als een veroordeelde overtreder besluit om niet naar de gevangenis te gaan omdat het hem niet interesseert, omdat hij boven de wet staat?”

Edgar Szoc


“Dit is zeer ernstig en volstrekt ongekend. Helaas raken de media en het publiek eraan gewend, vooral omdat het om migranten gaat en dit geen populair onderwerp is. Maar ik wil toch benadrukken dat het niet goed valt dat de regering rechterlijke uitspraken niet respecteert. Extreemrechts zou wel eens aan de macht kunnen komen en het heeft dan meteen een vrijgeleide om hetzelfde te doen.”

Europese oplossing

“We hebben een Europees spreidingsplan nodig. Sommige landen dragen zeker hun steentje niet bij en er zijn enorme verschillen tussen landen, ook wat betreft de kwaliteit van de opvang. Maar welk model willen we volgen? Willen we ons aansluiten bij landen die een xenofoob onthaalbeleid voeren? Of willen we een menswaardig beleid waarin mensenrechten en menselijke waardigheid centraal staan?”

Facebooktwitter

2 thoughts on ““Regering die rechterlijke uitspraken negeert? Een democratie onwaardig”

  1. Men dacht de gemeenschappelijke Europese economische markt ook een politieke unificatie zou vergemakkelijken. Niks is minder waar als het erop aan komt handelt elk land volgens zijn eigen belangen. Dit blijkt is in de bankencrisis, in de COVID pandemie met de verdeling van de vaccins en ook in de migratiecrisis. De naweeën van het kolonisatietijdperk zullen ons nog lang pijn doen.

  2. Het is geen kwestie van asielzoekers van allerlei allooi op te vangen volgens de principes van een rechtstaat terwijl het land economisch er onderdoor gaat. Dan is het binnen de kortste keren failliet en worden de Belgen misschien zelf gelukszoekers . De oplossing is voorkomen dat er migratiestromen ontstaan omwille van economische redenen maar dit valt blijkbaar in dovemansoren. Reden hiervoor is dat onze rijkdom de armoe van het zuiden tot gevolg had en nog steeds heeft.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook x

De Nieuwe Werker

FREE
VIEW