Israël probeert (sociaal) verzet aan banden te leggen door mensenrechtenorganisaties te criminaliseren.
De Israëlische regering beschouwt zes Palestijnse mensenrechtenorganisaties, waaronder directe partners van Belgische ngo’s, voortaan als ‘terroristische organisaties’. Internationale mensenrechtenorganisaties veroordelen deze beslissing unaniem. Ook de Algemene Centrale van het ABVV en 16 Belgische ngo’s roepen op tot actie. Als vakbond weten we immers maar al te goed hoe overheden, door acties te criminaliseren, het sociaal verzet aan banden proberen te leggen.
Addameer, Al Haq, Defense for Children International – Palestine, Union of Agricultural Work Committees, Bisan Center for Research and Development en Union of Palestinian Women Committees. Al deze organisaties zijn erkende Palestijnse mensenrechten- en middenveldorganisaties waarmee Belgische maatschappelijke organisaties regelmatig samenwerken en waarin ze het volste vertrouwen hebben.
Verregaande gevolgen
De meeste van deze organisaties waren in het verleden reeds het doelwit van lastercampagnes. Deze nieuwe stap is echter zeer verontrustend. De classificatie als ‘terroristisch’ geeft de Israëlische regering het recht om repressieve maatregelen te nemen. Dit kan gaan van sluiting van kantoren, tot inbeslagname van eigendommen en arrestatie van personeel. De maatregel brengt dus niet alleen de werking van deze organisaties in gevaar, maar ook de veiligheid van individuele medewerkers.
Bovendien kan de Israëlische regering elke financiële en politieke steun aan deze organisaties beschouwd als ‘steun aan terrorisme’. Dit kan ook gevolgen hebben voor de partnerschappen met Belgische en Europese organisaties, en voor de Belgische ontwikkelingssamenwerking in bezet Palestijns gebied in het algemeen.
Laatste bastion
Sinds de gebeurtenissen van mei 2021 in Palestina en Israël werd de Israëlische repressie tegen Palestijnse mensenrechtenorganisaties verder opgedreven. Terwijl het Israëlische apartheidsregime steeds sterker wordt en de Palestijnse Autoriteit steeds autoritairder, is de rol van deze organisaties juist van essentieel belang. Ze vormen het laatste bastion voor de verdediging van mensenrechten van de Palestijnen.
De internationale mensenrechtengemeenschap veroordeelt het Israëlisch optreden unaniem. “Het gelijkstellen van mensenrechtenorganisaties met terrorisme is kenmerkend voor totalitaire regimes”, stelt de Israëlische mensenrechtenorganisatie B’tselem. En de VN zijn ook vernietigend over de magere bewijslast, die enkel bestaat uit “extreem vage en irrelevante aantijgingen.”
De ondertekenende organisaties veroordelen met klem de maatregel van de Israëlische regering en verzoeken de Belgische regering en de Europese Unie om: – te eisen dat de Israëlische regering de aanduiding van deze zes organisaties als ‘terroristische organisaties’ onmiddellijk intrekt; – te eisen dat de Israëlische regering stopt met het criminaliseren en belasteren van Palestijnse maatschappelijke organisaties; – onmiddellijk alle nodige maatregelen te nemen om de veiligheid van individuele NGO-medewerkers actief te monitoren en te verdedigen; – het essentiële werk van Palestijnse maatschappelijke organisaties politiek en financieel te blijven steunen. 11.11.11, Actions in the Mediterranean, Algemene Centrale – ABVV, Association Belgo-Palestinienne, Broederlijk Delen, Centrale nationale des Employés, CNCD-11.11.11, De-Colonizer, Defence for Children International – België, Een Andere Joodse Stem, Mouvement Ouvrier Chrétien, Palestina Solidariteit, Pax Christi Vlaanderen, SolSoc, Union des Progressistes Juifs de Belgique, Viva Salud, Vrede vzw |