Nieuws

Solidariteit over grenzen heen

Solidariteit over grenzen heen

Begin dit jaar werd er bekend gemaakt dat 2000 tankstations in bezit van TotalEnergies in België, Luxemburg, Nederland en Duitsland verkocht zouden worden aan het Canadese Couche-Tard. Eric Lambert, al 35 jaar delegee van het ABVV Petroleum binnen TotalEnergies, kwam op voor de werknemers uit alle getroffen landen tijdens de Europese ondernemingsraad van TotalEnergies in juni 2023.

// een bijdrage van de Algemene Centrale

Couche-Tard neemt 1.198 tankstations in Nederland en 392 in Duitsland volledig over. Verder is er ook sprake van een joint-venture met TotalEnergies voor de 619 stations in België en Luxemburg, waar de Canadese keten met 60% de meerderheid zal hebben.

1 jaar garantie

Voor de producten en merken is er een langdurig begeleidend plan voorzien van vijf jaar, wat betekent dat TotalEnergies nog voor vijf jaar brandstoffen kan blijven verspreiden onder dezelfde naam. Dit staat in scherp contrast met het sociaal begeleidend plan voor het personeel. Hun loon- en arbeidsvoorwaarden zullen gedurende slechts één jaar gegarandeerd worden, het wettelijk minimum in België.

“Onze collega’s worden met andere woorden overgenomen en krijgen slechts voor één jaar de garantie dat ze hetzelfde zullen verdienen en onder dezelfde voorwaarden zullen werken”, zegt Eric Lambert. “Maar wat na dat jaar?”

Bovendien mislukte de procedure in drie van de vier landen op het niveau van de nationale onderhandelingen over de sociale component.

Oplossingen op Europees niveau

Tijdens de Europese ondernemingsraad legde Eric een verklaring af namens de Belgische werknemersvertegenwoordigers: een oproep aan de CEO van TotalEnergies. Wat zullen de werkomstandigheden van de betrokken collega’s zijn als de loongarantie eenmaal voorbij is? Kunnen we tevreden zijn met het gebrek aan overleg in drie van de vier landen?

Eric wees daarnaast ook op de noodzaak voor een parachute voor alle werknemers die gedwongen worden het bedrijf te verlaten. “Het is belangrijk dat al deze elementen in de onderhandelingen naar voren komen, zodat deze werknemers niet zomaar uit het bedrijf gezet worden.”

Eric Lambert: “De voorwaarden voor mogen niet zomaar weggevaagd worden”

Verder werd er vanuit IndustriALL Europe een oproep verstuurd zodat dit ook op Europees niveau onderhandeld kan worden. “Het is belangrijk dat de loon- en arbeidsvoorwaarden waarvoor jaren gestreden is, niet zomaar weggevaagd worden. Ze moeten behouden blijven voor deze werknemers!”

De CEO van TotalEnergies liet weten dat hij niet gevoelloos is ten opzichte van de situatie waar werknemers met jarenlange loyaliteit bij betrokken zijn. Hij zou het dossier deblokkeren en de mogelijkheden tot een sociaal plan bekijken.

Facebooktwitter

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook x

De Nieuwe Werker

FREE
VIEW