Nieuws

Missie Latijns-Amerika: opbouw van linkse vakbeweging

Missie Latijns-Amerika: opbouw van linkse vakbeweging

Een delegatie van Horval vloog naar Latijns-Amerika in de eerste helft van juli in het kader van internationale syndicale solidariteitsprojecten.

// een bijdrage van Horval

De delegatie deed drie haltes aan: El Salvador, Honduras en Colombia, met als apotheose een colloquium. Een kleine terugblik op die twee weken vol ontmoetingen en kameraadschappelijke uitwisselingen.

El Salvador

De ploeg van Horval zag wat partner FESINTRAINZUCADES (Platform voor de Coördinatie van de Suikervakbonden uit El Salvador) heeft gerealiseerd en ontmoette enkele suikerrietkappers.

Honduras

In Honduras bezochten ze de lokale partners STIBYS (Vakbond van de werknemers uit de drankensector en aanverwante sectoren).

Colombia

Een colloquium van vier dagen werd tot slot georganiseerd in Colombia. Het doel bestond was de evolutie en de perspectieven te bespreken van het internationaal syndicaal partnerschap in Latijns- en Centraal-Amerika.

Op dit internationale colloquium kwamen tal van vakorganisaties samen die actief zijn in de volgende sectoren suiker (USTABH, FEZITRAINZUCADES, SINTRACATORCE, HORVAL), voeding en dranken (USTABH, FEZITRAINZUCADES, SINALTRAINAL, LA COMUNA, FSTGB, CGTFB, HORVAL, ATI, AYNI, CTC), landbouw (FENSUAGRO, COMITÉ SALSA & RENAF, HORVAL, AYNI, ATI), huishoudwerk (FENTTRAHOP, FENATRAHOB, HORVAL, REMTE) maar ook ngo’s (ISVI, SOLSOC, FOS) uit Bolivia, Colombia, Cuba, El Salvador, Honduras, Peru en België waren van de partij.

Vier dagen lang werd er gepraat over vijf thema’s:

  • Syndicale rechten en vrijheden
  • Maatschappelijke dimensie van de syndicale actie
  • Milieu – rechtvaardige transitie
  • Gender
  • Syndicale versterking

De laatste etappe in Colombia was ook de gelegenheid bij uitstek om naar het gloednieuwe Syndicale Cultuurhuis CACTUS te gaan, een project dat gesteund wordt door ABVV Horval. Het is een waar succesverhaal dat de werknemers onafhankelijker maakt op vlak van gezondheid.

Om de strijd aan te gaan tegen een wereldwijd kapitalisme is de internationale syndicale solidariteit meer dan ooit onontbeerlijk.

Facebooktwitter

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook x

De Nieuwe Werker

FREE
VIEW