Nieuws

BTB breekt als enige vakbond de deur van het sociaal overleg bij Amazon open

BTB breekt als enige vakbond de deur van het sociaal overleg bij Amazon open

De socialistische transportvakbond ABVV-BTB heeft de sociale verkiezingen gewonnen bij het Antwerpse verdeelcentrum van Amazon. De Amerikaanse e-commercegigant moet nu een voortdurende sociale dialoog onderhouden met vakbondsdelegees die opkomen voor hun collega’s.

Amazon, het grootste bedrijf dat goederen via het internet verkoopt, staat wereldwijd bekend om zijn onwil om met vakbonden of personeel te overleggen. Geregeld haalt het bedrijf het nieuws wegens slechte loons- en arbeidsomstandigheden. De komst van hun eerste verdeelcentrum in België, in november 2022 naar Antwerpen riep dan ook veel vragen op: zou een sociale dialoog mogelijk zijn en hoe zouden ze omgaan met de Belgische sociale verkiezingen?

Vanaf de opstart heeft de lokale Antwerpse afdeling van de transportvakbond BTB, nauwlettend toegezien op Amazon. De echte doorbraak in de sociale dialoog moest echter komen via de sociale verkiezingen van 2024. Met meer dan 50 werknemers waren verkiezingen voor het Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk verplicht.

De Antwerpse afdeling vond drie kandidaten om hun collega’s te vertegenwoordigen. Deze verkiezingen werden gewonnen, waardoor een bijna unieke situatie in de wereld is ontstaan: regelmatig sociaal overleg bij Amazon in België. De verkozen afgevaardigden zullen nu dagelijks voor hun collega’s kunnen opkomen en maandelijks onderwerpen, problemen en vragen op tafel kunnen leggen.

Samen met de ondersteuning van de Antwerpse BTB-afdeling zullen de delegees van Amazon de komende jaren iets unieks doen: een gestructureerde sociale dialoog voeren bij Amazon, om betere werkomstandigheden voor al hun collega’s te creëren.

Facebooktwitter

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook x

De Nieuwe Werker

FREE
VIEW