Nieuws

Vakbonden de straat op voor koopkracht

Vakbonden de straat op voor koopkracht

De drie grote vakbonden trekken aanstaande vrijdag weer de straten van Brussel op om hun eis voor meer koopkracht te versterken. “Zolang werknemers niet krijgen wat ze verdienen, gaan wij voort,” zo luidt het.

De onderhandelingen tussen werkgevers en vakbonden zitten in het slop. Werkgevers zouden liefst de lonen van werknemers voor meerdere jaren bevriezen. Op hetzelfde moment tonen cijfers van de Nationale Bank dat Belgische bedrijven recordwinsten optekenen. Voor de vakbonden is het hoog tijd om deze scheve situatie recht te trekken.

De socialistische vakbond ABVV blijft de druk opvoeren. “Dankzij ons verzet zijn de ergste sociale drama’s vermeden”, stelt algemeen secretaris Miranda Ulens. “Er kwam een btw-verlaging op energie, iets waar wij hard voor geijverd hebben. En het sociaal energietarief werd uitgebreid. Deze vaak tijdelijke maatregelen blijven echter onvoldoende.”

“Meer is nodig. Op korte termijn willen we een bevriezing van de energieprijzen en een verdere uitbreiding van het sociaal tarief. Zo wordt de schok voor gezinnen voor een stuk opgevangen. Want zij zijn het die vandaag de grootste inflatiefactuur voorgeschoteld krijgen.”

Maar voor de vakbonden zijn oplossingen op lange termijn nodig. Ze maken zich sterk dat de loonnormwet hervormd moet worden. Ze zwaaien hiervoor met een recent document van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO), dat hun eis kracht lijkt bij te zetten door de loonnormwet te omschrijven als een inbreuk op het recht om collectief te onderhandelen over loonvoorwaarden.

Miranda Ulens: “De wet van ’96 werd al herdoopt tot de wet van 0%”

“We gaan voluit voor een hervorming van die wet van ’96,” zegt Miranda Ulens, “die ondertussen herdoopt werd tot de wet van 0%. Wij gaan als vakbonden immers niet onderhandelen over 0% loonsverhoging voor de komende jaren. Wij willen terug de vrijheid om te onderhandelen over échte loonsverhogingen. Bruto wel te verstaan.”

“Nu vrijdag maken wij die boodschap weer duidelijk, in gemeenschappelijk vakbondsfront. Voor échte koopkracht. Voor kwalitatieve en toegankelijke openbare diensten. Want ook dát is koopkracht. Voor meer belastingrechtvaardigheid. Voor sociale uitkeringen waar mensen waardig van kunnen leven. En het spreekt voor zich dat wij nooit zullen aanvaarden dat er geraakt wordt aan de automatische indexering van lonen en uitkeringen.”

Praktische info op abvv.be.

Facebooktwitter

One thought on “Vakbonden de straat op voor koopkracht

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook x

De Nieuwe Werker

FREE
VIEW