Sinds kort is het niet meer nodig om een medisch attest (het zogenaamde ‘doktersbriefje’) binnen te brengen als je één dag ziek bent. Dit geldt voor maximaal drie keer per jaar. Deze vrijstelling geldt voor 1,9 miljoen werknemers.
Vanaf wanneer?
Het parlement keurde het wetsvoorstel eind oktober in plenaire zitting goed. De wet trad in werking op 28 november 2022.
Hoeveel dagen mag je afwezig zijn zonder doktersbriefje?
De werknemer is 3 keer per kalenderjaar niet langer verplicht om een doktersbriefje binnen te brengen voor de eerste dag arbeidsongeschiktheid.
Opgelet: je moet nog wel altijd je werkgever onmiddellijk op de hoogte brengen van je afwezigheid. Als je niet op je gewoonlijke verblijfplaats bent, moet je dit ook meedelen. Duurt de arbeidsongeschiktheid langer dan één dag, dan moet je een medisch attest binnenbrengen. De werkgever behoudt alle recht om te controleren.
Over welke bedrijven gaat het?
De nieuwe wet geldt alleen voor organisaties met meer dan 50 werknemers. En enkel in die mate dat er in het bedrijf een verplichting bestaat dat je een medisch attest moet binnenbrengen. Dit kan zijn op basis van een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) of het arbeidsreglement. In bedrijven waar je geen doktersbriefje moet binnenbrengen, geldt de beperking tot drie keer per jaar niet.
Bedrijven met minder dan 50 werknemers op 1 januari 2022 zijn niet verplicht de nieuwe wet te volgen. Zij kunnen wel een vrijstelling invoeren door een cao af te sluiten of het arbeidsreglement aan te passen.
Wat met interimmers?
De maatregel geldt ook voor uitzendkrachten. Als je in verschillende ondernemingen tegelijk werkt, heb je in elke onderneming het recht om gedurende één kalenderjaar driemaal geen medisch attest in te dienen voor je eerste dag arbeidsongeschiktheid.
En hoe zit het met studenten?
Bij het sluiten van een studentenovereenkomst blijven de algemene bepalingen gelden, waaronder die rond arbeidsongeschiktheid, tenzij er uitdrukkelijke uitzonderingen in het contract worden opgenomen. In het algemeen geldt de nieuwe regel dus ook hier.
Hoe dan ook, als de student meer dan 7 dagen arbeidsongeschikt is ten gevolge van ziekte of ongeval, kan de werkgever de arbeidsovereenkomst beëindigen mits betaling van een schadevergoeding. In dat geval kan hij de eerste ziektedag meetellen.
Onlangs nagevraagd bij ons bedrijf (verzekeringssector, absoluut meer dan 50 werknemers) toen ik na een halve dag werken met koorts naar huis ging. Voor die resterende halve dag moest ik van HR alsnog een doktersbriefje binnenbrengen, aangezien dit in het arbeidsreglement stond. Helaas houden niet alle bedrijven hier dus rekening mee…