Een van de grootste spelers van het land had in november 2023 deurwaarders gestuurd om de stakingspiketten van de werknemers te breken. Het gerecht heeft de vakbonden uiteindelijk in het gelijk gesteld.
November 2023, de negende ronde voor de sectoronderhandelingen in de handel in voedingswaren voor de arbeiders (PC 119). Al maanden geven de werkgevers niet thuis. Ze willen niets lossen en zeker niet de fameuze koopkrachtpremie, een trucje van de federale regering om de 0%-loonmarge te doen vergeten. Tegenover hen zitten echter vastberaden vakbonden. Om hun syndicale vertegenwoordigers te steunen en hun eisen kracht bij te zetten, leggen de werknemers een eerste keer het werk neer op 10 november. Er worden stakingspiketten en filterblokkades georganiseerd en er worden pamfletten uitgedeeld binnen en voor de Waalse, Vlaamse en Brusselse depots van de groepen Colruyt, Delhaize en Aldi.
Deurwaarders en dwangsommen
Stakende werknemers en sterk vertraagde leveringen, dat valt niet in goede aarde bij Colruyt. De directie van de groep aarzelt niet en verkrijgt binnen de 24 uur een beschikking van de rechtbank om deurwaarders ter plaatse te kunnen sturen. Colruyt wint zo de eerste veldslag door van de rechtbank een eenzijdige beschikking te krijgen die haar eigen werknemers verbiedt om enige syndicale actie te voeren van 10 november tot 9 januari 2024. Militanten worden bedreigd met dwangsommen die ze moeten betalen als de filterblokkades niet onmiddellijk worden opgeheven. Na de aanval van Delhaize, is dit de tweede aanval op het stakingsrecht binnen de grootdistributie.
De moed laten zakken? Absoluut niet!
ABVV Horval, de ABVV vakcentrale die werknemers uit de industrie, de voedingshandel en de horeca en de diensten verenigt, bleef niet bij de pakken zitten en besloot om een gerechtelijke strijd te voeren door de beschikking van de rechter aan te vallen die Colruyt had gevraagd. Uiteindelijk besloot het gerecht om de vakbonden twee maal in het gelijk te stellen. Op 30 november verklaarde de Nederlandstalige rechtbank van eerste aanleg van Brussel het verzoekschrift dat Colruyt had ingediend onontvankelijk. Op 19 december velde de rechtbank van eerste aanleg van Doornik hetzelfde oordeel. Colruyt werd overigens veroordeeld tot het betalen van de gerechtskosten.
Voorbeeld
Deze overwinningen moeten dienen als voorbeeld. Ze tonen aan dat de werkgevers het stakingsrecht niet met de voeten mogen treden als iets hen niet zint. Dit moet verder gaan. Het mag niet meer toegestaan worden dat er systematisch een beroep wordt gedaan op gerechtsdeurwaarders om vreedzame stakingspiketten te verbreken. De werknemers moeten actie kunnen voeren, dat is hun recht!