Nieuws

Congres ABVV Horval: verzet, strijd en overwinningen

Congres ABVV Horval: verzet, strijd en overwinningen

Om de vier jaar organiseert ABVV Horval haar statutair congres. Op dit congres wordt een evaluatie gemaakt van de voorbije 4 jaar en worden de politieke lijnen uitgezet voor de komende 4 jaar.

// een bijdrage van Horval

Het laatste congres vond plaats in 2016, dus normaal moest het volgende in 2020 georganiseerd worden. Ons uitvoerend bestuur besliste evenwel om het congres met 2 jaar uit te stellen. In het verleden viel dit steeds in het jaar van de sociale verkiezingen wat de voorbereiding en organisatie moeilijk maakte.

Vanaf 2022 vindt het congres opnieuw plaats om de 4 jaar. Dan valt het immers niet meer samen met het jaar van de sociale verkiezingen of met de sectorale onderhandelingen (om de 2 jaar).

Op 29 en 30 september 2022, heeft dit congres eindelijk kunnen plaatsvinden in het gezelschap van enkele honderden delegees van Horval die uit alle uithoeken van het land samenkwamen. Er waren ook internationale gasten uit Afrika en Latijns-Amerika van de partij, samen met andere kameraden van het ABVV zoals de voorzitter Thierry Bodson en de algemene secretaris Miranda Ulens.

Wat was het resultaat van deze grote bijeenkomst? Laat ons even terugblikken, in woord en beeld, op de grote punten.

Terugblik op de voorbije jaren

De twee covoorzitters Alain Detemmerman en Tangui Cornu hebben beiden de vooruitgang voorgesteld die de laatste jaren werd behaald voor de sectoren van Horval, maar ook de uitdagingen waarmee de organisatie en de werknemers geconfronteerd werden. Covid-crisis, inflatie, bedreigde syndicale vrijheden, rechts beleid door een MR/NVA-regering,… Maar ondanks deze beproevingen komen de covoorzitters tot dezelfde vaststelling: ABVV Horval heeft stand gehouden en overwinningen binnengehaald dankzij de onvermoeibare inzet van de militanten op het terrein.

De afzwaaiende covoorzitters Alain Detemmerman en Tangui Cornu

3 discussiethema’s

ABVV Horval had drie resolutieteksten voor haar congres dit jaar, waarmee  de syndicale prioriteiten voor de komende 4 jaar worden vastgelegd. De afdelingen hebben dat in de afgelopen maanden met hun militanten kunnen voorbereiden, zodat we komen tot gedragen resoluties.

Tijdens het congres hadden de militanten dan de mogelijkheid om de zaken die voor hen belangrijk waren extra in de verf te zetten. Er waren verscheidene, pakkende tussenkomsten die recht uit het hart kwamen van onze militanten.

Na bespreking kwamen we tot volgende 3 resoluties :

1. Horval, een vakbond die vooruitgaat, een strijdvaardige vakbond klaar voor de toekomst

Dit thema behandelt vooral de interne werking van Horval. Het congres herbevestigde haar gehechtheid aan een sterke federale syndicale structuur, samengesteld uit 3 intergewestelijken. Dit moet het mogelijk maken om Horval verder te laten groeien met respect voor iedereen. De ingeslagen weg moet verder bewandeld worden en de efficiëntie van Horval zal verder worden uitgebouwd, en dit op het vlak van vorming voor de afgevaardigden, propaganda, communicatie, Ook al heeft ABVV Horval de gewoonte om met een constructieve geest deel te nemen aan de onderhandelingen, toch staat ze bekend als een strijdvaardige vakbond, een vakbond van actie. Het is essentieel om een slagkracht uit te bouwen en daardoor vooruitgang te kunnen boeken voor de werknemers.

2. Horval, een internationaalgezinde vakbond 

ABVV Horval heeft via haar projecten in Latijns-Amerika en Afrika altijd de nadruk gelegd op de internationale solidariteit binnen haar syndicale strategie. Ten aanzien van een geglobaliseerd kapitalisme kan er alleen maar een sterk en tevens wereldwijd antwoord gegeven worden. De internationale syndicale solidariteit wordt dan onontbeerlijk.

3. Sociaal overleg, de wet van 1996, syndicale vrijheden en bescherming van delegees

Deze verschillende thema’s hoeven niet meer beschreven te worden, want het hele ABVV heeft ervoor gevochten om ze te verdedigen. De wet van 1996 (de loonnormwet) verhindert sinds de wijziging door de regering-Michel in 2017 iedere significante loonsverhoging voor de werknemers. Die wet moet gewijzigd worden: de marge moet opnieuw indicatief worden.

Wat de syndicale vrijheden betreft is Horval zeer duidelijk: er wordt niet geraakt aan de syndicale delegees. De recente overwinning tegen het bedrijf Vandemoortele toont dit nog eens aan. Horval zal altijd blijven vechten om haar delegees te beschermen.

Voorstelling van de toekomstige covoorzitters

Op het congres werden de twee toekomstige covoorzitters voorgesteld. Zij zullen in eerste instantie het federaal secretariaat vervoegen als federaal secretaris vanaf januari 2023.

Patrick Rehan, huidige gewestelijke secretaris van de afdeling Luik, en Filip Feusels, momenteel secretaris bij de afdeling Antwerpen, zullen respectievelijk Tangui Cornu en Alain Detemmerman vervangen wanneer zij met pensioen gaan.

Enkele delegees van de sector van de thuishulp maakten trouwens van de gelegenheid gebruik om Tangui te verrassen. Voor hem was dit het laatste congres als covoorzitter. Met grote ontroering bedankten ze hem voor alles wat hij gedaan heeft voor hun sector en voor de centrale.

Toekomstige covoorzitters Patrick Rehan en Filip Feusels

Het woord is aan de gasten

Tijdens het congres van ABVV Horval waren er ook tussenkomsten van de voorzitter van het ABVV Thierry Bodson en de adjunct-algemeen secretaris van EFFAT (de Europese vakfederatie voor de voeding, het toerisme en diensten) Enrico Somaglia.

Beiden kwamen terug op de energiecrisis die we momenteel meemaken en op de impact ervan op de koopkracht van de Belgische en Europese werknemers. Ze komen tot dezelfde vaststelling: de Belgische regering en de Europese Unie moeten onmiddellijke antwoorden geven om de werknemers te helpen voor wie de situatie onhoudbaar is.

Onze delegees zijn onze kracht

Na twee dagen van voorstellingen, debatten, discussies en kameraadschappelijke uitwisselingen kan er een eenvoudige conclusie getrokken worden: de delegees zijn en blijven de drijvende kracht van de centrale, de kroonjuwelen van de centrale. Dankzij hun onvermoeibare strijd staat Horval sterk op het terrein en blijven wij continu groeien. Horval zal altijd aan hun zijde staan om samen de strijd aan te gaan. Samen Sterk!

Facebooktwitter

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook x

De Nieuwe Werker

FREE
VIEW