Solidariteit kent geen grenzen. Daarom is het belangrijk de banden met vakbonden in andere landen en op andere continenten aan te halen en te versterken.
// een bijdrage van Horval
Eind juni trok een Horval-delegatie met vakbondsafgevaardigden voor enkele weken op missie naar verschillende Latijns-Amerikaanse landen. ABVV Horval ontwikkelt sinds jaar en dag internationale projecten rond syndicale solidariteit in de regio, maar ook in Afrika. Sommigen zouden zich kunnen afvragen: waarom zo’n projecten?
Eigenlijk is het antwoord daarop heel simpel: syndicale solidariteit kent geen grenzen. De toekomst van de vakbeweging ligt op internationaal vlak. Ten aanzien van een mondiaal, onbegrensd kapitalisme moeten de vakbewegingen wereldwijd solidair zijn en deze strijd globaal, allemaal samen, aanpakken.
Internationale projecten
ABVV Horval maakt daar een prioriteit van in tien internationale projecten verspreid over Afrika (Burkina, Burundi, Ivoorkust en Democratische Republiek Congo) en Latijns-Amerika (Bolivia, Peru, Colombia, Cuba, Honduras en El Salvador).
In deze streken moeten miljoenen werknemers (over)leven met povere lonen en vaak in erbarmelijke arbeidsomstandigheden werken. Alsof het dagelijkse leven er nog niet zwaar genoeg is, is het zo dat in heel wat landen de vrijheid om zich aan te sluiten bij een vakbond en het stakingsrecht onder vuur liggen, door bedreigingen, arrestaties en zelfs moorden, zoals dat vandaag nog vaak het geval is in Colombia, met de delegees van onze partner, de vakbond SINALTRAINAL.
Geweld
De linkse vakbonden moeten hun krachten bundelen, zowel wat betreft de middelen als wat betreft de steun die kan gegeven worden wanneer er geweld gepleegd wordt tegen syndicalisten, ongeacht het land.
De kapitalistische globalisering zorgt ervoor dat multinationals zich vestigen in landen waar de arbeidskosten zeer laag zijn en waar het syndicalisme vaak zwak staat. Wanneer ze zich vestigen in landen waar de syndicalisatiegraad groter is, onderdrukken ze de vakbonden door de oorspronkelijke wettelijke voorschriften om te buigen door gebruik te maken van de lokale sociale wetten in het nadeel van de werknemers.
Plicht
Het is dus belangrijk om actief te zijn rond de sociale en syndicale realiteit in andere regio’s ter wereld. Het is de plicht van de vakbonden om erover te waken dat de sociale normen goed toegepast worden doorheen de hele waardeketen zodat de ondernemingen de rechten van de werknemers niet straffeloos met de voeten kunnen treden!
Internationale solidariteit is onontbeerlijk voor een meer rechtvaardige, solidaire en gelijke wereld. Deze solidariteit is trouwens ook wederzijds. We weten dat we ook op onze kameraden uit andere continenten kunnen rekenen om ons te steunen tijdens de acties die we voeren in België.
Het is dus duidelijk dat het antwoord op een globaal kapitalisme alleen maar sterk en globaal kan zijn. Internationale syndicale solidariteit is dus onontbeerlijk. Daarom is dit een hoeksteen in de syndicale strategie van ABVV Horval.
One thought on “Over het belang van internationale syndicale solidariteit”