Nieuws

Twee jaar mobilisatie voor meer koopkracht

Twee jaar mobilisatie voor meer koopkracht

Het ABVV mobiliseert al twee jaar voor meer koopkracht. Vooral de loonnormwet is al lang een doorn in het oog van de socialistische vakbond.

2021

Januari 2021: voordat de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven (CRB) een cijfer uitbrengt voor de maximaal toegestane loonmarge, vragen de drie vakbonden om een indicatieve norm, een richtinggevende norm in plaats van de dwingende, imperatieve norm. Het zou een mooi gebaar zijn geweest voor de werknemers, die de economie in coronatijden draaiende hebben gehouden, om loonsverhogingen toe te staan in de sectoren die succes hebben gehad.

Maar ondanks de vele corona-uitzonderingen op alle andere vlakken zit er voor de werknemers geen uitzondering in. Het blijft maximaal 0,4% voor iedereen. Ook in winstgevende bedrijven en sectoren. Werknemers reageren met totaal onbegrip.

12 februari: ABVV-acties in bedrijven, gevolgd door acties van de drie vakbonden in alle regio’s. De vakbonden spreken van een achterhaalde wet, die de lonen verplettert en de vrijheid om te onderhandelen wegneemt.

29 maart: interprofessionele staking. Werkgevers worden gedwongen de welvaartsenveloppe los te koppelen van de IPA-onderhandelingen. 700 miljoen euro wordt vrijgemaakt om de sociale uitkeringen te verhogen. Dit was een eerste overwinning, maar in de lonen komt geen beweging.

Mei: de beroepscentrales kondigen sectorale stakingen aan als de harde norm van 0,4% gehandhaafd blijft.

8 juni: er komt geen IPA over de lonen, maar wel een sociaal akkoord, met een aanzienlijke vooruitgang inzake minimumloon en enige vooruitgang op vlak van eindeloopbaan.

13 juli: militantenconcentratie van het ABVV bij het Centraal Station in Brussel.

September: ABVV lanceert een campagne “Omhoog met de lonen” en zet volop in op koopkracht, in verschillende vormen: fiscale rechtvaardigheid, loongelijkheid v/m, energieprijzen, minimumpensioenen. Werknemers moeten weer ademruimte krijgen.

6 december: betoging in Brussel in gemeenschappelijk vakbondsfront.

De situatie is duidelijk. Als de wet niet verandert, zal het in de toekomst onmogelijk zijn interprofessionele overeenkomsten (IPA’s) te sluiten die die naam waardig zijn. Dit zal de solidariteit tussen alle werknemers in het land schaden.

Ter herinnering: een IPA is een solidariteitsovereenkomst die de zwakkere sectoren de mogelijkheid biedt om via interprofessionele onderhandelingen vooruitgang te boeken. Zonder dit interprofessioneel niveau is het terug naar de wet van de sterkste.

2022

Januari: start van de burgerpetitie in gemeenschappelijk vakbondsfront om de wet van ‘96 te wijzigen. Het doel is 25.000 handtekeningen te verzamelen om een parlementaire hoorzitting af te dwingen. Dat doel werd in drie weken bereikt. Op 31 maart werd de petitie afgesloten met bijna 90.000 handtekeningen.

April: sensibiliseringsacties in de regio’s ter voorbereiding van de nationale betoging in juni.

20 juni: 80.000 mensen nemen deel aan de nationale betoging in Brussel. Dit is de eerste grote mobilisatie in de straten sinds de coronapandemie. Het doel werd meer dan bereikt.

29 juni: hoorzitting met de vakbonden in het parlement. Voor het eerst plaatsten de werknemers de loondiscussie rechtstreeks op de agenda van het parlement. De drie vakbonden krijgen veel lof voor de sterkte van hun argumenten, maar tot op heden blijven de lonen geblokkeerd.

21 september: mobilisatie van het ABVV voor wijziging van de wet van ’96, voor meer koopkracht en voor betaalbare energie.

Het ABVV eist nogmaals:

  • maatregelen om de energiefactuur weer betaalbaar te maken;
  • een indicatieve loonmarge en de vrijheid om te onderhandelen;
  • het behoud van de automatische indexering van lonen en uitkeringen;
  • een betere financiering van de openbare diensten.

Algemene staking op 9 november

De bal ligt in hun kamp. Regering noch werkgevers zullen kunnen zeggen dat ze verrast zijn. Op de dag van de staking kunnen de bazen het weer hebben over een ‘gijzeling’, ‘onverantwoord gedrag’, ‘schade aan de economie’, enzovoort.  

Door aan economische belangen te raken en bepaalde activiteit te blokkeren, laten we zien wie de rijkdom in dit land écht creëert. De staking van 9 november is het ultieme drukkingsmiddel, wanneer al de rest niet heeft gewerkt.

Facebooktwitter

2 thoughts on “Twee jaar mobilisatie voor meer koopkracht

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook x

De Nieuwe Werker

FREE
VIEW