De benzine, het brood, het pakje frieten, de gas, de elektriciteit, de pasta, de trein … Het is telkens weer schrikken als je de afrekening krijgt. Iedere werknemer stelt zich tegenwoordig de vraag hoe we dat allemaal kunnen blijven betalen.
// een bijdrage van ABVV Horval
En dit zijn niet de enige horrorberichten: mensen slapen op straat. Bedrijven sluiten tijdelijk omwille van de energieprijzen. Café-uitbaters vrezen de meerkosten door de stijgende prijzen voor energie. Geen verwarming in de restaurants? Geen warme bereide maaltijden meer? Groenten en fruit worden niet geoogst omdat de diepvrieskosten te hoog oplopen … Het planten van groenten in serres wordt niet opgestart … en dus geen Belgische tomaten en komkommers in de winkels deze winter …
Vooral in de horeca loeit het alarm
Kredietverleners als Graydon melden dat 27 procent van de ondernemingen met structurele tekorten kampt – vooral in de horeca loeit het alarm. Donkere tijden kondigen zich aan, maar kunnen we ook licht zien?
Gisteren, vandaag en morgen ondersteunt het ABVV de werknemers in hun dagelijkse overlevingsstrijd door werkbare alternatieven voor het continue streven naar winst van de beleggers naar voor te schuiven en te realiseren. Al jaren voeren we strijd via onze actie Fight for 14 euros om te komen tot waardige minimumlonen. Via petities, parlementaire hoorzittingen, lobbywerk en betogingen strijden we tegen de wet van ‘96. Deze loonblokkeringswet maakt dat het aandeel voor de werknemers in de nog steeds groeiende bedrijfswinsten verkleint.
Onze overwinningen
We boekten succes met onze eis voor de verhoging van de minimumpensioenen. Door onze acties konden we de index vrijwaren. Maar deze index blijft onder druk staan door de werkgevers. En ook al steekt dat debat telkens weer de kop op, het is belangrijk dat we voor het behoud van de index blijven mobiliseren en strijden.
Ook in de strijd tegen de torenhoge energiefacturen gaat het ABVV voorop: omdat het nodig is. op 21 september organiseerden we nog een betoging . Wij eisen oplossingen voor de hoge energiekosten door een blokkering van de energieprijzen en de invoering van een belasting op overwinsten die de grote bedrijven volop maken. Onze koopkracht moet hersteld worden door een aanpassing van de wet van ‘96 en – uiteraard – de verhoging van alle minimumlonen naar minstens 14 euro.
Daarom: steun de sociale strijd en staak mee op 9 november!