Nieuws

Flexi-jobs in de landbouw en tuinaanleg: nee, dank u

Flexi-jobs in de landbouw en tuinaanleg: nee, dank u

Een blik achter de schermen van het politiek overleg.

// een bijdrage van ABVV Horval

Wanneer de premier het parlementair werkjaar weer op gang blaast met zijn meerjarenbegroting, gaat dat steeds gepaard met de aankondiging van nieuwe maatregelen, besparingen, uitgaven en beloftes. Al die zaken worden normaal gezien vooraf overlegd, bediscussieerd en afgewogen.  De dagen voordien gonst het ook in de kringen van het sociaal overleg van geruchten over maatregelen die op de verlanglijst van de regeringspartijen staan om te worden aangekondigd.

Groot was onze verbazing toen we daags voor de ‘state of the union’ vernamen dat de invoering van flexi-jobs in de landbouw en tuinaanleg in het pakket zat. Waar kwam dit zo plots vandaan? En kunnen we ze nog tegenhouden? We schoten meteen in actie om weerwerk te bieden en de invoering van de flexi-jobs te proberen tegenhouden.

Het is niet zo verrassend dat de liberale partijen graag maatregelen aankondigen die de sociale zekerheid ondergraven, maar wie heeft hen het idee ingefluisterd om net voor flexi-jobs in de groene sectoren te gaan ijveren? Waarom zouden de werkgeversfederaties ijveren voor een nieuwe maatregel net op het moment dat we in het Paritair Comité een constructief overleg hebben over harmonisering van de seizoensarbeid in ruil voor de verhoging van de minimumlonen? In het Paritair Comité werd een gezamenlijke brief opgesteld en naar de verschillende ministers gestuurd: de sociale partners bevoegd voor de landbouw en tuinaanleg willen geen flexi-jobs. Maar de geest is uit de fles want intussen heeft de premier de flexi-jobs wel aangekondigd…

Flexi-jobs betekenen enkel het legaliseren van zwartwerk …

Uiteraard gaven we het verzet niet op. Waarom vinden we het zo belangrijk om de flexi-jobs tegen te houden? De maatregel werd oorspronkelijk ingevoerd om het zwartwerk in de horeca aan te pakken en hierbij werden de horecazaken verplicht om een ‘witte kassa’ te installeren. Later werden de flexi-jobs ook uitgebreid naar de kleinhandel zoals bakkers. Onnodig te zeggen dat daar het zwartwerk ook zeer sterk aanwezig was. Wij zijn en blijven tegen zwartwerk. Zwartwerk ondergraaft de sociale zekerheid, installeert valse concurrentie en bedreigt vaste jobs. Flexi-jobs betekenen enkel het legaliseren van zwartwerk … de werknemers betalen immers geen belastingen en dragen ook niet bij aan de sociale zekerheid.  Dat was de reden dat enkel diegene die al een 4/5e job heeft (die werknemer betaalt zijn belastingen en RSZ al via zijn hoofdberoep) of gepensioneerden in het systeem kunnen instappen. Wat stellen we vast en wordt bovendien bevestigd door het Rekenhof? Dat het zwartwerk blijft bestaan en de goedkopere flexi-jobs bestaande jobs verdringen! Waarom dan een statuut invoeren dat niet werkt?

Ligt de oplossing dan niet in hogere lonen en betere arbeidsomstandigheden?

Ja, er is een krapte op de arbeidsmarkt en sectoren die lage lonen uitbetalen, hebben het moeilijk om aan voldoende personeel te geraken. Maar ligt de oplossing dan niet in hogere lonen en betere arbeidsomstandigheden? Dreigen we niet in een situatie te komen waarbij werkgevers op onze terechte vragen voor hogere lonen, gaan antwoorden: als je niet rondkomt met je normale job, neem daar een 2e job als flexi-job bij. Zijn je facturen te hoog? Neem een flexi-job! Neen, werknemers moeten een waardig inkomen hebben uit een normale job!

Samen met de andere vakbonden en gesteund door de werkgeversorganisaties in het Paritair Comité bleven wij druk zetten op de regering om flexi-jobs niet uit te breiden naar de landbouw en de tuinaanleg. We konden hierbij op de steun rekenen van de socialistische partijen Vooruit en PS. De regering beloofde bij haar aantreden met respect voor het sociaal overleg te zullen handelen. Wij bleven hen aan deze belofte herinneren en wezen hen er graag op dat ze dit in dit dossier konden bewijzen. En met resultaat! Er komen geen flexi-jobs in de landbouw en tuinaanleg! Uit de laatste berichten die we ontvingen werden beide sectoren geschrapt van de lijst uit het regeerakkoord.

https://www.horval.be/nl/sectoren/horeca/actualiteit/persbericht-regering-stelt-flexijobs-rooskleuriger-voor-dan-de-werkelijkheid-audit-rekenhof-duidelijk

Facebooktwitter

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook x

De Nieuwe Werker

FREE
VIEW