Nieuws

“Wij willen maximale dienstverlening op de luchthaven”

“Wij willen maximale dienstverlening op de luchthaven”

Met de staking op de luchthaven van Charleroi doemt ook de discussie over de minimumdienstverlening weer op. “Onmogelijk”, aldus de vakbonden.

Vorige week brak er een staking uit van het veiligheidspersoneel op de luchthaven van Charleroi (BSCA). Kevin Peeters, secretaris van de Algemene Centrale, geeft een woordje uitleg.

Concurrentie

“BSCA Security, een dochterbedrijf van BSCA dat de luchthaven uitbaat, gaf te kennen over te willen gaan tot een publieke aanbestedingsprocedure om twee ondernemingen in dienst te nemen voor de veiligheidscontrole van de reizigers. Dit zou de huidige groep werknemers over twee ondernemingen verdelen, terwijl vandaag Security Masters hiervoor alleen verantwoordelijk is.”

Kevin Peeters geeft aan dat dit geen aanvaardbare optie was voor het personeel. “Wij willen geen concurrentie tussen werknemers. Niet over de lonen, niet over extralegale voordelen. Maar ook niet over werkomstandigheden. En dat is allemaal onvermijdelijk wanneer twee spelers hier dezelfde rol opnemen.”

“Wie gaat trouwens beslissen welke werknemer in bedrijf A en welke werknemer in bedrijf B terechtkomt?”, werpt Kevin Peeters op.

Aangekondigde actie

Dit was voor de werknemers dus onaanvaardbaar. “We hebben de directie hierover op de hoogte gebracht, twee weken op voorhand met een stakingsaanzegging en ook nog net voor het weekend voorafgaand aan de actie. De directie heeft geen enkele regeling getroffen om de reizigers te informeren of om de acties nog af te wenden. Daarom is de situatie ter plekke in de soep gedraaid. Wij hebben deze actie vooraf aangekondigd, maar de directie heeft ons niet au sérieux genomen.”

De luchthaven moest maandag en dinsdag noodgedwongen dicht blijven voor vertrekkende reizigers. Beelden van gestrande reizigers beheersten maandag en dinsdag het tv-journaal. Er was veel onvrede en frustratie.

Uiteindelijk kwamen de vakbonden met de directie tot een akkoord. De beveiliging zou door één onderneming gebeuren tot minstens 2025. De luchthaven verbindt zich er ook toe te investeren in een nieuwe hal voor de veiligheidschecks.

“Als dit allemaal in orde is,” zo zegt Kevin Peeters, “dan zijn wij bereid om te praten over eventuele wijzigingen in de organisatie.”

Minimale dienstverlening

Of het nu gaat om het spoor of een luchthaven, elke syndicale actie is voor sommigen wel een gelegenheid om de discussie over de zogenaamde minimale dienstverlening te heropenen.

Minimale dienstverlening is volgens Wikipedia “de verplichting aan werknemers van bedrijven, voornamelijk overheidsbedrijven zoals het openbaar vervoer, om een minimale dienstverlening te garanderen tijdens een staking.”

Ook nu gaf – hoe kan het ook anders? – Georges-Louis Bouchez, voorzitter van de Franstalige liberalen van MR, te kennen werk te willen maken van een verplichte minimale dienstverlening in de luchthaven van Charleroi.

“Een minimale dienstverlening is in de luchthaven gewoon niet aan de orde”, zegt Kevin Peeters. “Hoe moeten wij zoiets organiseren? Hoe zouden wij moeten beslissen welke reizigers voor welke vluchten we doorlaten en welke niet? Minimale dienstverlening is op de luchthaven gewoon praktisch onmogelijk. Bovendien willen wij maximale dienstverlening, elke dag opnieuw.”

Adrien Dolimont, Waals minister bevoegd voor de luchthaven van Charleroi en partijgenoot van Bouchez, was aanvankelijk ook te vinden voor de invoering van een minimale dienstverlening, “maar had, na discussies met onze gewestelijk secretaris Vincent Pestieau, ook al snel begrepen dat dat op de luchthaven gewoon niet haalbaar was”, aldus Kevin Peeters.

Het sociaal conflict is voorlopig ontmijnd bij BSCA. Afwachten wordt het of de luchthavendirectie woord houdt en de nodige inspanningen levert voor 2025.

Facebooktwitter

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook x

De Nieuwe Werker

FREE
VIEW