Nieuws

ABVV op klimaatmars

ABVV op klimaatmars

Op zondag 23 oktober stapte het ABVV mee in de Klimaatmars te Brussel. Als lid van de Klimaatcoalitie, droegen we zo ons steentje bij aan de 30.000 burgers die concrete, ambitieuze en vooral dringende maatregelen verwachten van het beleid. Business as usual is niet langer een optie

Het ABVV eist een rechtvaardige overgang naar een duurzame maatschappij, waarbij rekening gehouden wordt met de minderbedeelden en zwakkeren onder ons. Sacha Dierickx, economisch adviseur ABVV:

“De werknemers zijn immers het grootste slachtoffer van de klimaatontwrichting, hier en zeker wereldwijd. Als de werknemers de overgang niet vormgeven op een manier die hun leefomstandigheden verbetert, zal de transitie wel plaatsvinden op een manier waarop de werknemers inderdaad achteruitgaan. Nochtans: kwalitatieve, goed geïsoleerde woningen, goedkope, hernieuwbare energie, kwalitatief openbaar vervoer, meer zekerheid over jobs van de toekomst met goede arbeidsomstandigheden, … zijn allemaal maatregelen voor een klimaatbeleid dat in het belang is van de werkende klasse.”

Als lid van de Klimaatcoalitie staat het ABVV dan ook achter de vraag naar een gemeenschappelijk energiebeleid tussen de gewesten en de federale overheid zodat België tegen 2050 100% hernieuwbare energie heeft; een ‘huisvesting/energie’-pact om renovaties drie keer sneller te laten verlopen, met prioriteit voor de meest kansarme gezinnen; meer steun voor het openbaar vervoer; en een heffing op de overwinsten van energiereuzen.

Om de landbouwcrisis te bestrijden roepen we mee op tot een transformatie van de landbouwsector waarin natuur en klimaat centraal staan; steun voor agro-ecologische landbouw; en gegarandeerde toegang voor iedereen tot duurzame, gevarieerde en gezonde voeding aan een eerlijke prijs.

“Over de landsgrenzen hen, over de generaties heen moeten we samen oplossingen zoeken en een rechtvaardige transitie organiseren voor alle werknemers.”

Miranda Ulens, algemeen secretaris ABVV

Miranda Ulens, algemeen secretaris ABVV: “Wij weten dat verbetering mogelijk is en die krijg je niet zomaar. Door op te komen voor onze rechten en druk uit te oefenen, kunnen we ervoor zorgen dat niemand uit de boot valt.  Over de landsgrenzen hen, over de generaties heen moeten we samen oplossingen zoeken en een rechtvaardige transitie organiseren voor alle werknemers.”

Van 6 tot 18 november zal het ABVV vertegenwoordigd zijn op de COP 27 klimaatconferentie te Sharm-El-Sheikh, om zo onze eis voor een rechtvaardige transitie kracht bij te zetten en het belang van de vakbonden in deze overgang te benadrukken. 

Facebooktwitter

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook x

De Nieuwe Werker

FREE
VIEW