Nieuws

Mestdagh: we laten ons geen zand in de ogen strooien

Mestdagh: we laten ons geen zand in de ogen strooien

Het was al vele maanden geleden aangekondigd. Maar het is pas sinds begin 2023 dat de overname van de supermarkten van Carrefour Market Groupe Mestdagh door Intermarché daadwerkelijk een feit is. Al die tijd waren de werknemers angstig aan het afwachten om te weten wat hen te wachten zou staan.

// een bijdrage van BBTK

De nieuwe directie heeft onlangs haar project in grote lijnen voorgesteld: de 51 winkels zouden allemaal gefranchiseerd worden. Zonder precieze timing, het kan snel gaan of langer duren, goed voor nog wat onzekerheid dus. Desondanks blijft de directie toeteren dat de tewerkstelling gewaarborgd is en dat er voor de werknemers en hun arbeidsvoorwaarden niets verandert, behalve wat “in de marge.”

Sussende taal

Wij zijn niet naïef. Vanaf de eerste ondernemingsraden stelden de vakbonden een hele reeks vragen waarop de directie geen bevredigende antwoorden gaf. Ze spreekt daarentegen vooral sussende taal maar dat maakt ons alleen maar wantrouwiger.

Volgens de nieuwe leidinggevenden zou er in de praktijk niets veranderen. Niet de uurroosters, niet de lonen, niet de contracten, niet het zondagswerk, niet de late prestaties, … Maar waarom dan beslissen om alles te franchiseren?

De directie blijft zich verstoppen achter wat wij in juridisch jargon een cao 32 bis noemen, een overeenkomst die de zelfstandige overnemer verplicht datgene toe te passen wat de werknemer als loon heeft op het moment van de overname. Hoe kan Intermarché ons naar behoren garanderen dat zelfstandigen de verplichtingen die voortvloeien uit de arbeidsovereenkomsten, de bedrijfs-cao’s en de cao’s van pc 202 daadwerkelijk zullen naleven? En dat terwijl nog geen enkele van hen al gekend is of momenteel al rond de gesprekstafel zit.

Commerciële dynamiek

Volgens de directie is het franchise-bedrijfsmodel het enige model dat voldoende commerciële dynamiek biedt om de omzet uit te bouwen en de winkels opnieuw winstgevend te maken. Maar waarom dan franchiseren als de enige toegevoegde waarde van een zelfstandige zijn commerciële dynamiek is? Als het Intermarché-model zo commercieel dynamisch is, waarom zou het dan niet gewoon bruikbaar zijn in geïntegreerde winkels waar de werknemers effectief de garantie hebben dat ze al hun arbeidsvoorwaarden behouden?

De vakbonden willen niet de onheilsbode zijn, helemaal niet. Toch stellen we vast dat de directie zonder geloofwaardig antwoord komt en zich niet wil verbinden tot degelijke garanties voor de toekomst van de werknemers.

Mestdagh is als bedrijf al enige tijd op drift. Opnieuw worden we aan het lijntje gehouden. Dit project van verregaande franchisering is gevaarlijk. We vrezen dat dit een manier is om het sociaal overleg subtiel aan de kant te schuiven en dat het uiteindelijk zal leiden tot de vernietiging van de arbeidsvoorwaarden van de mensen die er werken. Zo’n precedent zou dramatisch kunnen zijn voor de hele handelssector.

Wij zullen de werknemers van Mestdagh niet in de steek laten en we laten ons geen zand in de ogen strooien. De vakbonden zijn vastbesloten om ernstige antwoorden op hun vragen te krijgen en al het mogelijke te doen om de rechten en belangen van de werknemers te vrijwaren.

Facebooktwitter

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook x

De Nieuwe Werker

FREE
VIEW