Nieuws

Sociaal overleg in dienstencheques afgebroken

Sociaal overleg in dienstencheques afgebroken

Sociaal overleg is onmogelijk zolang de gezondheid van huishoudhulpen niet als prioriteit wordt beschouwd.

// een bijdrage van de Algemene Centrale

Op 30 januari legde de sociale inspectie de resultaten van haar onderzoek in de dienstenchequesector voor aan de sociale partners. Het verslag bevestigt wat de AC al jaren aanklagen: de gezondheid van de huishoudhulpen is geen prioriteit voor de werkgevers. Zolang dat niet het geval is, is sociaal overleg voor ons onmogelijk.

159 waarschuwingen

Het enorme aantal medische klachten in de dienstencheques is al door verschillende studies aangetoond. Zo hebben huishoudhulpen 35 keer meer kans op musculoskeletale aandoeningen en 260% meer kans op langdurige arbeidsongeschiktheid tijdens de eerste vijf jaar in de sector.

Het ziet ernaar uit dat de medische klachten van de huishoudhulpen niet direct zullen afnemen. Integendeel. Tijdens controles van de sociale inspectie bij 175 dienstenchequebedrijven werden er in totaal 159 schriftelijke waarschuwingen met vermelding van vastgestelde inbreuken opgemaakt. Indrukwekkend, zou je denken, maar de werkgevers zijn niet onder de indruk.

Daar waar werkgevers vorig jaar tijdens de sectoronderhandelingen al onze voorstellen om in de gezondheid en veiligheid van de huishoudhulpen te investeren van tafel veegden, bevestigen deze cijfers vandaag dat onze eisen legitiem zijn. De gezondheid en veiligheid van de huishoudhulpen móét primeren!

Een zuivere toepassing van de welzijnswet zou een evidentie moeten zijn, maar is het duidelijk niet. Bedrijven die de wet niet respecteren moeten volgens ons daarom ook geen erkenning meer hebben. Federgon, de werkgeversorganisatie die de commerciële bedrijven vertegenwoordigt, is echter niet bereid om de intrekking van de erkenning te vragen. Op deze manier kunnen bedrijven dus de wetten en sectorale overeenkomsten nog steeds aan hun laars lappen.

Geen sociaal overleg meer

Ter herinnering: de dienstenchequesector is voor 70% met overheidsgeld gesubsidieerd. Onder andere daarom is het voor ons onaanvaardbaar dat werkgevers geen veilige werkomgeving voor de werknemers – hoodzakelijk vrouwen – garanderen. En zolang ze niet bereid zijn een gezamenlijke verklaring te ondertekenen waarin het inspectieverslag volledig wordt erkend én waarin ze hun leden aanzetten tot actie om de wetgeving na te leven, is er geen sociale dialoog mogelijk, aldus de AC.

Willen de werkgevers niet luisteren, dan is het aan de politici om hen ertoe te dwingen. De Algemene Centrale eist:

  • het effectief uitvoeren van het medisch onderzoek door de arbeidsarts;
  • het opleggen aan de dienstenchequebedrijven om elke klant te bezoeken (risicoanalyse opmaken + sensibiliseren/informeren klanten);
  • het sectoraal vastleggen van toegelaten ergonomisch werkmateriaal en veilige/gezonde schoonmaakproducten;
  • het uitvoeren van de reeds verplichte risicoanalyses gekoppeld aan een specifiek en concreet preventie- en welzijnsbeleid in elke onderneming;
  • het oprichten van een sectorale preventiedienst.

De Algemene Centrale roept de regeringen op dringend op te treden en alles in het werk te stellen om de werkgevers te dwingen de wet na te leven. Ze moeten een veilige en gezonde omgeving waarborgen voor de huishoudhulpen. De werkgeversfederaties moeten ophouden cowboys en malafide bazen te dekken, zelfs als het om hun eigen leden gaat.

Facebooktwitter

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook x

De Nieuwe Werker

FREE
VIEW