Nieuws

Manifest voor 0 doden op de werkplek tegen 2030

Manifest voor 0 doden op de werkplek tegen 2030

Europese vakbonden roepen EU-leiders op meer te doen in de strijd voor veilige en gezonde werkomstandigheden.

Tegen 2030 zouden er zo’n 30.000 Europese werknemers komen te overlijden op de werkvloer als er geen maatregelen worden gnomen voor meer veiligheid en gezondheid. Het Europees Vakverbond lanceert op deze Dag voor Veiligheid en Gezondheid op het werk een campagne om dit aantal naar 0 terug te brengen.

Het aantal dodelijke ongevallen op de werkplek is tijdens het laatste decennium traag gedaald. Nochtans zagen we, volgens cijfers van Eurostat, in 2019 weer een licht stijging tot 3.408. Voor ons land ging het in 2019 om 52 dodelijke ongevallen op het werk, op een totaal van 68.741 werkongevallen.

Tussen 2020 en 2029 worden nog eens 27.041 sterfgevallen op de werkplek verwacht als de trend van het afgelopen decennium zich doorzet. Dat blijkt uit een analyse van het Europees Vakbondsinstituut (ETUI). Als de politieke wil bestond, zou er echter tegen 2030 een einde kunnen komen aan dodelijke werkongevallen in de EU.

Manifest

Het Europees Vakverbond lanceert ter gelegenheid van de Internationale Dag van Veiligheid en Gezondheid op het Werk een manifest voor nul doden op de werkplek. De Europese vakbonden roepen de Europese politieke leiders op om eindelijk de daad bij het woord te voegen en maatregelen te nemen om letterlijk mensenlevens te redden.

Het manifest – dat is ondertekend door ministers, leden van het Europees Parlement, vakbondsleiders en vooraanstaande deskundigen op het gebied van veiligheid en gezondheid op het werk – pleit voor meer opleiding, meer inspecties en sancties voor wanneer de veiligheid en gezondheid op de werkvloer in het gedrang zijn. Het is de bedoeling om tegen 2030 een einde te maken aan dodelijke arbeidsongevallen.

Onder de Belgische ondertekenaars zijn de voorzitter en algemeen secretaris van het ABVV, Thierry Bodson en Miranda Ulens, en minister van Werk Pierre-Yves Dermagne.

Inspecties

Frappant is dat het aantal inspecties met één vijfde is gedaald, van 2,2 miljoen in 2010 tot 1,7 miljoen tien jaar later. Dat zijn over heel Europa een half miljoen minder inspecties. Dat blijkt uit een analyse van het EVV op basis van gegevens van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO).

Het EVV roept de EU-leiders ook op meer te doen in de strijd tegen beroepskanker.

“Het aantal dodelijke ongevallen neemt af, maar het aantal beroepsziekten neemt toe”, zo lezen we in het manifest. “Elk jaar sterven 100.000 werknemers aan beroepsgerelateerde kanker als gevolg van blootstelling aan gevaarlijke stoffen. Lange werktijden en psychologische druk op het werk veroorzaken hart- en vaatziekten, beroertes, depressie en zelfmoord. Slechte lichaamshouding, repetitieve bewegingen en het tillen van zware lasten verhogen het risico op rugpijn en andere spier- en skeletaandoeningen en veroorzaken op hun beurt depressie en arbeidsongeschiktheid.”

Facebooktwitter

One thought on “Manifest voor 0 doden op de werkplek tegen 2030

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook x

De Nieuwe Werker

FREE
VIEW