Nieuws

‘Doorgroeien in plaats van doodbloeden’

‘Doorgroeien in plaats van doodbloeden’

Met een krachtige bijeenkomst aan de Europese instellingen in Brussel hebben militanten van vakbond ABVV duidelijk gemaakt dat ze een andere politiek verwachten van Europa: verstandige investeringen in plaats van kortzichtige en kille besparingen.

Gigantische spandoeken. Getoeter, tromgeroffel, rookpluimen. Het Schumannplein kleurt rood van de ABVV-militanten. “No way, we won’t pay”, is de slogan die weerklinkt. “Dertig miljard besparen op kap van de werknemers? Dertig miljard besparen in onze pensioenen, onze sociale zekerheid, onze gezondheidszorg? Dertig miljard knippen in openbaar vervoer, ziekenhuizen, scholen? No way, we won’t pay!”

De bezuinigingsplannen die momenteel op de tafel liggen van de Europese ministers van Financiën betekenen immers 30 miljard aan kortzichtige en onverantwoorde besparingen voor België. En 30 miljard, dat is 10% van het budget van onze overheid. ABVV-voorzitter Thierry Bodson: “Dergelijk bedrag wegknippen is echt roekeloos. We mogen het niet vergeten: het zijn telkens de publieke middelen die burgers en bedrijven redden, in alle crisissen veroorzaakt door het kapitalisme en het neoliberalisme. Terwijl de bedrijven steeds meer winst maken.”

  • 30 miljard is
    • 3 keer het budget voorzien voor ziekenhuizen,
    • 7 keer de jaarlijkse overheidssteun aan de NMBS,
    • meer dan het budget voor onderwijs

Bodson waarschuwt dat de bezuinigingspolitiek nefast zal zijn. “We gaan ons niet laten vertellen dat we de sociale bescherming en de lonen moeten verminderen onder het voorwendsel om miljarden aan de bedrijven te schenken. We gaan de bedrijven niet financieren op de schouders van de werknemers”, aldus Bodson.

Niet opnieuw dezelfde fouten maken

Ook Miranda Ulens, algemeen secretaris van het ABVV, waarschuwt voor brute en onverantwoorde bezuinigingen. “Leren ze dan niets uit het verleden? Na de financiële crisis, toen de banken gered werden, moesten we de broeksriem aanhalen. Griekenland moest op de knieën en daar dragen de mensen nog steeds de gevolgen. We mogen niet de weg opgaan zoals na de financiële crisis gebeurd is. Besparen werkt niet. En nu? Frankrijk, Italië, Spanje en ons land zouden miljarden moeten bezuinigen. “Besparen ten koste van onze openbare diensten, onze sociale zekerheid, onze lonen en onze koopkracht? Nee, daar doen wij niet aan mee! Laat België en Europa doorgroeien en niet doodbloeden! We moeten investeren in wat telt, niet vernietigen wat we hebben!”


“Als Europa deze weg inslaat, zullen mensen hun heil zoeken bij extreemrechts en zich afkeren van het Europese project. Europa moet investeren in haar burgers. Laat Europa doorgroeien en niet doodbloeden”

— Miranda Ulens

Miranda benadrukt de eenzijdige focus van de begrotingsregels. “Ik ben voor Europa, maar voor een sociaal Europa. De Januskop van Europa kijkt twee kanten uit. Als Europa deze weg inslaat, zullen mensen hun heil zoeken bij extreemrechts en zich afkeren van het Europese project. Europa moet investeren in haar burgers.”

Gewicht in de schaal

De nieuwe begrotingsregels werden begin februari afgesproken in de Europese Raad, frappant genoeg onder het goedkeurend oog van het Belgische voorzitterschap. Toch kan er nog gewicht in de schaal gelegd worden om de sociale afbraak te vermijden. De nieuwe EU-begrotingsregels worden in april in het Europees parlement gestemd.

Thierry Bodson richtte zich tijdens de actie dan ook expliciet naar de politieke partijen. “Het is goed en wel om programma’s te hebben die zeggen ‘we zijn het eens met het ABVV, we moeten de openbare diensten en de sociale zekerheid herfinancieren, het minimumloon en de lonen verhogen …’ Maar als deze begrotingsregels op Europees niveau worden goedgekeurd, zal het absoluut onmogelijk zijn om deze verkiezingsbeloften na te komen. Neem uw verantwoordelijkheid. We zullen u er elke dag aan herinneren. Onze liberale premier van Open vld zegt dat we de militaire budgetten moeten verhogen en tegelijkertijd de werkloosheidsuitkeringen moeten beperken tot twee jaar. Dit zijn toch hopeloze vooruitzichten voor onze jongeren? Dat is niet de samenleving die we willen!”

Facebooktwitter

One thought on “‘Doorgroeien in plaats van doodbloeden’

  1. Ik kan maar niet begrijpen dat alle Vivaldi partijen hiermee akkoord gaan? PS zegt duidelijk niet maar hoe zit het dan met de Belgische stem?

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook x

De Nieuwe Werker

FREE
VIEW