Een jaar na de aanval op hun gebouw door extreemrechts en enkele dagen na de overwinning van de extreemrechtse partij Fratelli d’Italia, komt de CGIL met hernieuwde kracht en overtuiging de straat op. ABVV en De Nieuwe Werker waren ter plaatse.
De syndicalisten van de Italiaanse CGIL hielden op 9 oktober een antifascistische optocht. De vakbond publiceerde ook een manifest tegen extreemrechts. De strijdkreet? Siamo tutti antifascisti. We zijn allemaal antifascisten.
Een jaar later
Het was een bijzonder verrijkend en emotioneel weekend voor de Italiaanse kameraden van de CGIL. Een jaar geleden werden hun gebouwen in het centrum van Rome aangevallen door fascistische elementen, in de marge van een “antivax”-betoging. Het pand werd geplunderd, kunstwerken werden vernietigd. Een aanval tegen een vakbond is niet alleen een daad van vandalisme. Het is een puur antidemocratische daad, en een aanval op alle werknemers.
Op 8 en 9 oktober stond de CGIL weer trots rechtop. Twee weken eerder betekende de overwinning van de extreemrechtse coalitie van Giorgia Meloni bij de parlementsverkiezingen een nieuw keerpunt voor Italië. De terugkeer van extreemrechts aan de macht, gekoppeld aan opeenvolgende crises en dalende koopkracht, vroeg om een krachtige syndicale reactie.
CGIL bracht tienduizenden activisten en verschillende internationale delegaties bijeen op het symbolische Piazza del Popolo in Rome. Het toont de vastberadenheid van links in onzekere tijden.
Internationale solidariteit essentieel
Een ABVV-delegatie was aanwezig in de Italiaanse hoofdstad, onder leiding van Estelle Ceulemans, algemeen secretaris van ABVV Brussel, en Rafael Lamas, directeur van de internationale dienst. Een aanzienlijke groep van uit de centrales en gewestelijke afdelingen zakten mee af Rome.
Solidariteit is immers belangrijker dan ooit. België is niet immuun voor extreemrechts of voor wat er zich in het buitenland afspeelt.
“In een land waar het fascisme de verkiezingen wint, is het heel belangrijk om te laten zien dat de tegenmacht aanwezig is. We mogen niet vergeten dat extreemrechts, ook al beweert het soms vóór de werkende klasse te strijden, het altijd gemunt heeft op de vakbonden, ook in België”, aldus een deelnemer aan de ABVV-delegatie.
Aanvallen op kunst
CGIL nodigde activisten en partners uit voor een bezoek aan de syndicale gebouwen, die nu weer opgeknapt zijn. Centraal stonden talrijke schilderijen en oude posters, velen als symbool van de Italiaanse volks- en arbeiderscultuur. Deze cultuur wilden sommigen een jaar geleden vernietigen. Kunst, cultuur, vrijheid van meningsuiting vernietigen. Dat is wat extreemrechts doet, dat is wat het wilde doen met de CGIL.
Estelle Ceulemans: “In België zijn we niet immuun voor de opkomst van extreemrechtse partijen. Ze willen zich proper voordoen, zogenaamd ‘salonfähig’ worden, maar hun DNA is niet veranderd. Bovendien is het niet nodig om extreemrechts aan de macht te hebben om al te zien dat de grondrechten, vakbondsrechten en vakbondsvrijheden in twijfel worden getrokken. Vakbondsleden werden veroordeeld, anderen werden fysiek aangevallen. De huidige crisis kan tot wanhoop leiden, en zonder een krachtig politiek en syndicaal antwoord kan deze wanhoop veel mensen tot simplistische oplossingen brengen. Maar extreemrechts cultiveert alleen maar haat.”
Gezamenlijke strijd
De dag na de demonstratie kondigde de CGIL aan met haar partners een internationaal netwerk ter bestrijding van het fascisme te willen opzetten. Het ABVV en tal van andere Europese vakbonden steunen dit initiatief.
Oliver Röpke, voorzitter van de groep Werknemers van de Europese Economische en Sociale Commissie (EESC), zegt hierover: “We worden geconfronteerd met meerdere crises. We kunnen niet het risico lopen onze straten over te laten aan extremisten en aan het fascisme. De aanval op de CGIL is een aanval op de hele vakbeweging. De betoging van gisteren is een krachtig signaal. De vakbeweging blijft de grootste sociale beweging ter wereld, en wij moeten deze macht gebruiken om het fascisme te bestrijden, overal.
We zijn allemaal antifascisten. Siamo tutti antifascisti.
One thought on ““Wij zijn allen antifascist””