Nieuws

Vox Box: 100 jaar sociale geschiedenis

Vox Box: 100 jaar sociale geschiedenis

De Algemene Centrale doorkruist het hele land met een popup-expo rond 100 jaar sociale geschiedenis. De expo werd op 5 oktober feestelijk geopend in Leuven, met steun van ABVV Vlaams-Brabant.

“Met alleen goeie wil ga je er niet komen.” Dat zijn de wijze woorden van oud-burgemeester van Leuven Louis Tobback over sociale vooruitgang. “In de periode na de Eerste Wereldoorlog heerste er een diepe angst bij de gevestigde orde: de katholieken, de bourgeoisie, de liberalen. De werkende klasse werd mondiger en eiste verandering.”

Mijlpalen

De heersende klasse zag zich in zijn engste dromen al een reproductie afspelen van de Russische Oktoberrevolutie van 1917. Onder die gesternte werden twee enorme sociale overwinningen geboekt. “Je krijgt immers niks voor niks”, aldus Tobback senior.

Louis Tobback blikt terug op de geschiedenis: “Je krijgt niks voor niks”

In 2021 moesten we de honderdste verjaardag vieren van twee mijlpalen in de sociale geschiedenis: de invoering van de achturige werkdag en de wet op de vrijheid van vereniging. Deze laatste legde de basis voor het stakingsrecht en de vakbondsvrijheden. De coronapandemie gooide toen roet in het eten, maar vandaag, in 2022, kunnen we dit wel weer samen vieren.

Een popup-tentoonstelling van de Algemene Centrale ABVV doorkruist het hele land om deze verjaardagen te vieren. Vanaf 6 oktober is die op het Leuvense Martelarenplein te bezichtigen, in twee fraai ingerichte, interactieve containers, de ‘Vox Boxen’.

“Met een gezonde dosis ongenoegen komen we een heel eind”, zo vindt Bert Engelaar van de Algemene Centrale Brussel – Vlaams-Brabant. “Maar we moeten ook soms de kansen grijpen om de verwezenlijkingen van de sociale strijd in de kijker te zetten.”

De feestelijke opening op 5 oktober ging gepaard met de onthulling van een kunstwerk van Stan Slabbinck.

De popup-expo 100 jaar sociale geschiedenis loopt nog tot 11 oktober in Leuven. Daarna doet de expo nog andere steden aan. Meer info vind je op Facebook.

© Ali Selvi / Krasnyi Collective

Facebooktwitter

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook x

De Nieuwe Werker

FREE
VIEW