Nieuws

En wanneer krijgen we ons geld terug?

En wanneer krijgen we ons geld terug?

OPINIE // Tijdens onze manifestatie van 21 september droeg een van de aanwezige delegees trots een spandoek met de tekst ‘Geef ons geld terug’. ‘Geef ons geld terug’ was de boodschap voor de energiebedrijven en allen die nu overwinsten opstapelen.

De koopkracht van de Belgen – net als hun eventuele spaargeld – smelt als sneeuw voor de zon. De inflatie is niet meer zo hoog geweest sinds 1975. De voorschotfacturen voor energie zijn bijna halve lonen. Begin oktober houden veel gezinnen het nog vol zonder de verwarming aan te zetten.

“Alleen de kachel, spaarzaam. Ik wacht tot de zon op de ramen schijnt voordat ik verwarm. Ik heb schrik dat ik anders later niet rond zal komen.”

“Ik verwarm op langere termijn… Ik steek 30 minuten aan om een beetje op te warmen en om enkel in de kamer waar ik ben de vochtigheid te verwijderen. Ik woon in een oud huis.” 

“Mijn voorschotfacturen zijn gestegen tot 628 euro per maand.”

We hebben tientallen van dit soort getuigenissen ontvangen op onze sociale media.

Klein geheugensteuntje met wat cijfermateriaal: ‘dankzij’ de crisis heeft Engie-Electrabel tot nu toe meer dan 2 miljard aan overwinst geboekt. De dag nadat de minister van Energie aangaf overwinsten in de energiesector te willen belasten, hoorden we de commentaar van de leiding van Engie. Die uitte zich ‘zeer bezorgd’ over deze aankondiging. Cynisme ten top. Zijn zij dan even bezorgd als de mensen voor wie het elke dag dikketruiendag is en die  niet meer weten hoe ze hun energiefactuur gaan betalen?

Monsterwinsten: geef ons geld terug!

We moeten dringend de prijzen bevriezen en overwinsten belasten aan 100% boven een bepaald bedrag per megawattuur. Deze winsten worden op volstrekt onrechtmatige wijze gerealiseerd. Sommige bedrijven profiteren van een ongekende internationale crisis om hun zakken te vullen.

Wij zijn niet de enigen die dat zeggen. De CREG, de Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas, publiceerde enkele weken geleden een studie waarin het de regering aanbeveelt “om de overwinsten te af te romen en ze te verdelen onder de verbruikers die het hardst getroffen zijn. Op basis van de marktprijzen van eind augustus vindt de CREG dat de winsten van de kerncentrales die aan de repartitiebijdrage zijn onderworpen ongeveer € 2 miljard zouden moeten bereiken in 2022 en telkens € 1,3 miljard in 2023 en 2024. Bijgevolg stelt de CREG een opwaartse herziening voor van de repartitiebijdrage en de jaarlijkse vergoeding van Doel 1 en 2 die in 2015 werden bepaald op basis van marktprijzen die aanzienlijk lager waren dan de prijzen waarmee we sinds een jaar te maken krijgen.”

De CREG pleitte er ook voor de overwinsten van gascentrales te belasten, wat momenteel niet in het voorstel is opgenomen.

Zij de winst, wij de pijn? De energiebedrijven grijpen deze crisis aan om monsterwinsten te boeken. Tegelijk zien de gezinnen hun energiefacturen de pan uit swingen. Onaanvaardbaar! Op 20 oktober voert het ABVV actie op locaties bij degenen die profiteren van deze crisis. Neem contact op met je gewestelijke ABVV-afdeling voor meer informatie.

Facebooktwitter

5 thoughts on “En wanneer krijgen we ons geld terug?

  1. wat de vakbonden vragen is ook dat wat de PVDA zegt
    waarom is het abvv dat zo tegen de PVDA en steunen ze nog altijd vooruit
    die helemaal niets doen voor de arbeiders en alleen de 1 % rijken steunt

  2. Reken uit 299 miljard bijeen gespaard door belgen ….inflatie 11%…. welk bedrag is verdampt ? …en dit op 1 jaar….stel je voor dat dit bedrag geinvesteerd werd in energie ….de regering heeft geen enkel lange termijn plan ….onvoorstelbaar …en dit aan een netto loon met chauffeur van 14000 eur/ maand

    1. En dan te weten dat de ministers hun eigen loon voor de helft belastingvrij verklaard hebben. Dat zouden wij eens moeten proberen! Als iemand voor een paar honderd euro per maand gaat bijverdienen en ze komen erop uit; alles teruggeven en nog een dikke boete erbovenop!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook x

De Nieuwe Werker

FREE
VIEW