Nieuws

Moderne slavernij gaat in stijgende lijn

Moderne slavernij gaat in stijgende lijn

Het aantal mensen in een situatie van moderne slavernij is de afgelopen jaren sterk gestegen.

De Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) publiceerde enkele maanden geleden deze huiveringwekkende cijfers. Het aantal moderne slaven wordt geschat op 50 miljoen wereldwijd. Dit aantal omvat 28 miljoen mensen in dwangarbeid en 22 miljoen in gedwongen huwelijken of huwelijken waarin de vrouw enkel moet dienen.

“Het aantal slachtoffers van moderne slavernij nam de afgelopen vijf jaar aanzienlijk toe. In 2021 tellen we 10 miljoen slachtoffers meer dan in de wereldwijde schattingen van 2016”, aldus de IAO.

Enkele cijfers

49,6 miljoen mensen leven in 2021 in moderne slavernij, waaronder 27,6 miljoen in dwangarbeid en 22 miljoen in gedwongen huwelijken.

Van de 27,6 miljoen mensen in gedwongen arbeid worden 17,3 miljoen uitgebuit in de private sector, 6,3 miljoen in gedwongen commerciële seksuele uitbuiting en 3,9 miljoen in door de staat opgelegde dwangarbeid.

Vrouwen en meisjes maken 4,9 miljoen uit van degenen die gedwongen worden tot commerciële seksuele uitbuiting en 6 miljoen van degenen die gedwongen worden tot arbeid in andere economische sectoren.

12% van de dwangarbeiders zijn kinderen. Meer dan de helft van deze kinderen wordt commercieel seksueel uitgebuit.

Bron: IAO, 2022

Waarover gaat het?

“Moderne slavernij kent vele vormen en is bekend onder vele namen. In wezen verwijst het naar situaties van uitbuiting die een persoon niet kan weigeren of verlaten vanwege bedreigingen, geweld, dwang of misleiding”, aldus de mensenrechten-ngo Walk Free, die onlangs haar ‘Global Slavery Index’ publiceerde. Concreet verwijst dit naar dwangarbeid, gedwongen huwelijken of huwelijken waarbij de vrouw enkel moet dienen, schuldslavernij, gedwongen seksuele uitbuiting voor commerciële doeleinden, mensenhandel, de verkoop en uitbuiting van kinderen, enz.

Deze vormen van uitbuiting bestaan overal ter wereld, in verschillende mate. “Landen waar moderne slavernij naar schatting het meest voorkomt, zijn over het algemeen getroffen door conflicten, waar dwangarbeid door de staat wordt opgelegd of waar een zwakke overheid bestaat.”

Volgens de NGO Walk Free komt moderne slavernij het meest voor in Noord-Korea (104,6 per 1.000 inwoners), Eritrea (90,3) en Mauritanië (32,0). België staat onderaan de lijst, maar het aantal moderne slaven in ons land wordt nog altijd geschat op 11.000, of 1 per 1.000 inwoners.

“De meest kwetsbaren – vrouwen, kinderen en migranten – blijven onevenredig zwaar getroffen.”

Welke alledaagse producten?

Moderne slavernij is een element in de productie van alledaagse consumptiegoederen. Veel goedkope producten zijn het resultaat van de uitbuiting van mannen, vrouwen en kinderen over de hele wereld.

Welke van de producten die met moderne slavernij dreigen te worden vervaardigd, worden het meest gekocht door consumenten in de G20-landen? Niet verrassend: elektronische apparaten en kleding, maar ook palmolie en zonnepanelen.

Waardig werk voor iedereen

Wat zijn de oplossingen? Bestrijding van moderne slavernij betekent verbetering en handhaving van de arbeidswetgeving en inspecties. Maar het betekent ook meer maatregelen tegen dwangarbeid en mensenhandel in bedrijven en toeleveringsketens. Kortom: betere sociale bescherming, meer sociale dialoog en waardig werk voor iedereen.

Het begrip waardig werk is in 1999 voor het eerst geïntroduceerd en gepromoot door de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO). Dit heeft geleid tot het opstellen van de agenda voor waardig werk en de vier pijlers daarvan: het scheppen van banen en duurzame bestaansmiddelen, het waarborgen van rechten op het werk, het uitbreiden van de sociale bescherming en het bevorderen van de sociale dialoog. “Dit zijn de fundamentele dimensies voor een eerlijke mondialisering en democratische, duurzame, rechtvaardige, solidaire en inclusieve ontwikkeling”, aldus ISVI, het Instituut voor Internationale Vakbondssamenwerking van het ABVV.

Facebooktwitter

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook x

De Nieuwe Werker

FREE
VIEW