Nieuws

En bloc tegen de anti-syndicalisten

En bloc tegen de anti-syndicalisten

Twee centrale elementen in deze editie van De Nieuwe Werker: de strijd tegen extreemrechts en de verdediging van vakbondsrechten.

We hebben net een massale betoging achter de rug. Met 25.000 gingen we op 22 mei door de straten van Brussel om onze syndicale vrijheden te verdedigen. De woede van de Delhaizianen was voelbaar. De verontwaardiging over sociale dumping, over de sectoren heen, evenzeer.

Timing

Deze betoging kwam op het juiste moment. Enkele dagen voordien bespraken onze politici – van alle kleuren – in het parlement een wetsontwerp dat zou voorzien in een ‘demonstratieverbod’ van meerdere jaren voor wie veroordeeld wordt voor bepaalde feiten tijdens ‘protestbijeenkomsten’. De ‘feiten’ gaan breed: van moord, geweldpleging en mishandeling tot beschadiging van eetwaren, koopwaren of andere roerende en onroerende eigendommen. De ‘protestbijeenkomst’ kan van alles zijn, ongeacht de omvang, statisch of in optocht …

Deze wet zou zowel extreem gevaarlijke individuen als vakbondsleden kunnen viseren

Met andere woorden, deze wet zou zowel extreem gevaarlijke individuen als vakbondsleden op een stakingspiket kunnen viseren. Men probeert ons gerust te stellen dat dit soort wetgeving nooit tegen vakbonden zou worden gebruikt, maar enkel tegen ‘relschoppers’. En wij moeten dat geloven? Tot op de dag dat de wet opnieuw wordt aangewend om één van ons te veroordelen. Deze nieuwe aanval op het stakingsrecht is een zoveelste poging tot intimidatie van de tegenmacht. Het is een zoveelste klap in het gezicht van de democratie.

Politieke bijval

Wat ons het meest verbaast is dat dit soort voorstellen zijn weg lijkt te vinden naar progressieve partijen binnen de regering. Traditioneel zeer rechtse, anti-syndicale ideeën, die haaks staan op de belangen van werknemers, vinden steeds meer politieke bijval.

Als we zwijgen, dan worden we medeplichtig aan de verdere verrotting van het klimaat

Deze verschuiving in het discours, deze bagatellisering van gevaarlijke en zelfs antidemocratische ideeën, geeft extreemrechts de wind in de zeilen. Wij blijven deze evolutie aanklagen. Immers, als we zwijgen, dan worden we medeplichtig aan de verdere verrotting van het klimaat.

De vakbond heeft zich altijd verzet tegen extreemrechts. Antifascisme maakt deel uit van ons DNA. De vakbond is dus de eeuwige vijand van extreemrechts, dat ervan droomt die vakbonden een fatale slag toe te brengen. De vakbond is een essentiële tegenmacht in een gezonde democratie. Een aanval op de vakbond is een bedreiging voor alle collectieve actie.

We staan op een gevaarlijk keerpunt voor de democratie. Maar we zullen ons verzetten. Met geheven hoofd en de vuist omhoog.

We steunen de anti-fascistische en feestelijke bijeenkomst op 29 mei in Brussel om te reageren op de komst van het Vlaams Belang! Wij sluiten ons aan bij de oproep van de Stand up Coalition, die massaal burgers en progressieve organisaties oproept om op dezelfde dag (maandag 29 mei) samen te komen op het Poelaertplein in Brussel, om 12 uur. We laten geen ruimte voor haatspraak!

Facebooktwitter

3 thoughts on “En bloc tegen de anti-syndicalisten

 1. We moeten blijven gaan mensen.eendracht maakt macht.de socialisten hebben al meerdere keren bewezen dat we het menen en hebben veel bereikt.er is een tijd aangebroken dat dat socialisten rechtstaan en vechten voor onze rechten,want anders gaan we terug naar tijden waar de werkende klasse een triestig leven zal beschoren zijn

 2. Beste,
  Recent ben ik op pensioen na 43 jaar werkzaam.De laatste 8 jaar heb ik voor een onderaannemer van De Lijn gereden als buschauffeur.Ik heb helaas moeten vaststellen dat mijn werkgever steeds arroganter omging met ons .Ook met de rij en rusttijden werd er dikwijls een loopje genomen is ook de reden dat ik absoluut wou op pensioen gaan.
  Het is absoluut nodig dat er vakbonden zijn die een stok achter de deur houden naar de werkgevers toe .
  Als vakbondsafgevaardigde werd ik absoluut niet graag gezien door mijn werkgever omdat ik wantoestanden naar voren bracht en graag een sterk opkwam voor mijn collega’s.
  Ik denk dat het meer dan nodig is dat er vakbonden zijn die de regels afdwingen.
  Alle respect voor jullie dagelijkse werk en engagement .

 3. Het is tekenend dat ook de socialisten en groenen anti-democratische maatregelen tegen de vakbonden stemmen. Connor Rousseau is de ideologische evenknie van Bart De Wever geworden: anti-syndicaal, pro-VOKA, racistisch.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook x

De Nieuwe Werker

FREE
VIEW