Nieuws

25.000 stemmen vóór syndicale rechten en tégen sociale dumping

25.000 stemmen vóór syndicale rechten en tégen sociale dumping

De vakbonden kwamen in gemeenschappelijk vakbondsfront in Brussel op straat, ter verdediging van hun vakbondsvrijheden en tegen de diverse praktijken van sociale dumping.

De opkomst was massaal. Een bonte verzameling van 25.000 rode, groene en blauwe werknemers lieten op 22 mei hun stem horen in Brussel. De actualiteit in het conflict-Delhaize, en de vele daarmee gepaard gaande aanvallen op het stakingsrecht, zijn de directe aanleiding.

Nu Delhaize … Wie volgt?

De syndicale vrijheden in België liggen al jaren onder vuur maar bereiken met het conflict bij Delhaize een nieuw hoogtepunt. Met het massaal inzetten van deurwaarders en politie aan stakingspiketten in heel het land, wordt het recht op collectieve actie hardhandig vertrappeld.

“Werkgevers kijken naar wat nu bij Delhaize gebeurt. Als de afbraak van werkomstandigheden en loonvoorwaarden daar lukt, dan zijn er wel meer werkgevers die dezelfde weg op zullen gaan”, zo zegt Raf De Weerdt, federaal secretaris van het ABVV. “Militanten van ons die klanten eenvoudigweg aanspreken aan de ingang van een winkel, krijgen de dag nadien een boete van duizend euro van de deurwaarder in de bus. Dat is totaal onaanvaardbaar.”

De vakbonden hekelen dat sociaal overleg onmogelijk wordt gemaakt. “Sociaal overleg en sociale actie zijn cruciaal om de werkomstandigheden over alle sectoren te verbeteren. We zien in verschillende takken van de economie steeds meer vormen van sociale dumping opduiken.”

De Weerdt legt uit: “Daarbij gaat het om detachering van werknemers tot regelrechte mensenhandel, zoals het geval was bij Borealis of Proximus. Maar ook om werkgevers die massaal beroep doen op korte arbeidscontracten, interim of studentenarbeid. En – zoals nu ook gepland bij Delhaize – het verplaatsen van werknemers naar andere paritaire comités waar de arbeidsvoorwaarden minder gunstig zijn. Rode draad: meer winst voor de aandeelhouders, minder loon en minder gunstige werkomstandigheden voor de werknemers.”

Historisch

ABVV-voorzitter Thierry Bodson spreekt van een historische manifestatie. “De inzet is groot. Het stakingsrecht, het recht om actie te voeren, staan vandaag op het spel. Delhaize is slechts een nieuw dieptepunt, met dwangsommen en de inzet van gerechtsdeurwaarders.”

“Het stakingsrecht en het recht om actie te voeren zijn fundamentele rechten. Het recht om handel te drijven en geld binnen te rijven zijn dat niet!”

De ABVV-voorzitter schiet met scherp op een wetsvoorstel van justitieminister Van Quickenborne. “Dit voorstel van Van Quickenborne, lid van een regering met blauwen, groenen en roden, zou zogezegd relschoppers viseren, maar vormt in de praktijk een directe aanval op onze syndicale rechten en het recht om te manifesteren. De macht hoort nochtans de tegenmacht de respecteren. Want zonder tegenmacht is er geen democratie. Dit is een betoging vóór de democratie!” De aanvallen op vakbondsrechten zijn niet typisch Belgisch. Verschillende kameraden van de Franse vakbond CGT kwamen hun solidariteit betuigen, want ook daar strijden werknemers al maanden tegen de asociale pensioenhervorming van president Macron.

Facebooktwitter

4 thoughts on “25.000 stemmen vóór syndicale rechten en tégen sociale dumping

  1. Syndicale aktie is een recht (en geen misdrijf) mede dankzij de strijd van onze grootouders en ouders !!
    Daarom mogen we dit niet laten gebeuren.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook x

De Nieuwe Werker

FREE
VIEW