Nieuws

2023 wordt een vurig jaar

2023 wordt een vurig jaar

We zijn enkele weken ver in 2023 en we wensen iedereen het allerbeste voor dit kraakverse jaar. We weten nu al dat het een jaar wordt van strijd: syndicaal, politiek, sociaal.

Eén voornemen voor ons: dit jaar houden we de vlam brandend. Dit is geen loze belofte. Dag in, dag uit, in bedrijven en sectoren op het terrein, in de verschillende overlegorganen … Ook dit jaar staan wij weer voor 100 procent aan de zijde van de werknemers.

Solidariteit

Enkele dagen na Kerstmis waren we ter plaatse in Gent, aan de zijde van Osman Disli, een delegee die aan de vooravond van de feestdagen werd ontslagen door staalreus ArcelorMittal. De multinational gebruikte de eindejaarsperiode om elk protest in de kiem te smoren. Dit is onaanvaardbaar.

Half januari waren we in Parijs aan de zijde van onze Franse kameraden die hun pensioen vanaf 62 jaar verdedigen. Dat heet internationale solidariteit. Hun strijd is ook de onze. Wij zullen in 2023 campagne voeren voor een eerlijke pensioenhervorming, die tegemoet komt aan de realiteit van de zware beroepen en met iedereen rekening houdt, ook en vooral met vrouwen.

Sociale rechtvaardigheid

Op 14 februari trekken we de straat op voor meer koopkracht en voor bevriezing van de energieprijzen. Valentijnsdag zal in het teken staan van provinciale acties overal te lande. Ons hart gaat die dag, en alle andere dagen, uit naar sociale rechtvaardigheid, gelijkheid, betere lonen en de strijd tegen alle vormen van armoede.

We houden deze vlam brandend, als een lichtpuntje in sombere tijden. Onze sociaal-economische barometer, die begin januari werd gepubliceerd, geeft duidelijk aan dat de jarenlange opeenvolging van crises zwaar weegt op de gezinnen en hun financiën. Energiearmoede treft vooral gezinnen met de laagste inkomens. De lonen stagneren, terwijl de bedrijfswinsten in 2022 recordhoogtes bereikten. Je leest hierover meer in het dossier (pag. 15-19).

Oxfam beaamt dit in haar jaarlijks rapport. “In een land waar kapitaal minder wordt belast dan werk, groeit de ongelijkheid. Negentien procent van de bevolking loopt risico op armoede of sociale uitsluiting.” Dit spreekt boekdelen als we het afzetten tegen een ander cijfer: één procent van de rijkste Belgen bezit meer vermogen dan … 70% van de minstbedeelde Belgen samen. Oxfam voert net als wij campagne voor eerlijkere belastingen en een betere verdeling van deze rijkdom.

Deze onrechtvaardigheid moet stoppen. Laat 2023 – net als 2022 – een jaar zijn van solidariteit en strijdlust. Werknemers moet zich laten horen, en ze verdienen het om naar geluisterd te worden. Ze hebben recht op hun eerlijk deel. Het is hoog tijd, en wij zullen deze strijd overal waar mogelijk kracht bij zetten.

Voor een gedurfd 2023, met geheven vuist en een brandende vlam.

Facebooktwitter

2 thoughts on “2023 wordt een vurig jaar

  1. Ik heb een afrekening van totaal 800€ aan electriciteit. Ik kan dit onmogelijk in een keer betalen . Mijn voorschot is 110 per maand . En ik ben net verhuist naar groter huis omdat dit nodig was. Dus weet nog niet hoe het zal zijn na de volgende afrekening . Er komen wel zonnepanelen in februari of maart maar nog altijd geen datum dus wachten wachten en nog is wachten ! Op die afdeling heb ik afbetaling van 50€ per maand en die loopt tot eind januari 2024 !! En in juli komt er een nieuwe afrekening dus en dan is de vorige nog eens niet betaald dus wij blijven in sirkel zitten die niet stopt ! Wij moetten ook ons lening nog betalen en al rest van kosten . En kunnen leven. ! Loon gaat omhoog maar de rest gaat ook omhoog ! En ik heb dan sociaal tarief dus maar dat vol ik toch niks van hoor want die voor schot en de afbetaling is samen al 160 per maand ik betaal !

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook x

De Nieuwe Werker

FREE
VIEW