Nieuws

In beeld | Een vurige valentijn

In beeld | Een vurige valentijn

Het ABVV had het al aangekondigd: 2023 zou een vurig jaar worden. Op de hoogdag van de liefde hebben we overal in België provinciale acties georganiseerd. Tegen een achtergrond van energiecrisis en onbetaalbare rekeningen, verklaarden actievoerders hun liefde voor betere lonen, het behoud van de automatische indexering, een sterkere koopkracht en eerlijkere belastingen.

Hieronder vind je een overzicht van de provinciale acties, waaraan enkele duizenden mensen deelnamen.

Antwerpen: van de liefde alleen kan je niet leven

In Antwerpen werd er verzamelen gesproken in het hart van ’t stad aan het Centraal Station. Vandaar vertrok er een bijzonder populaire delegatie naar de Groenplaats. Gewapend met een bakfiets vol rozen trokken de manifestanten door de koekenstad en deden zo symbolisch wat de (Vlaamse) regering niet doet: de mensen, en niet de centen in de bloemetjes zetten. Ze maakten van de zon en de gelegenheid gebruik om ook pamfletten met de eisen van het ABVV uit te delen, want ‘Van de liefde alleen kunnen de mensen niet leven!’

Kortrijk

Met hun winkelkar benadrukte het ABVV in Kortrijk dat de crisis vooral in de portemonnee van de minst begoeden onder ons toeslaat. De rijkste 1% Belgen bezit een kwart van de welvaart van ons land, zij merken veel minder van de toegenomen levensduurte. De man en vrouw in de straat kunnen dankzij de automatische indexering van lonen en uitkeringen de koopkrachtschade enigszins beperken, maar echte loonsverhogingen en een eerlijkere fiscaliteit zijn dringend nodig.

Brussel: tijd voor actie

Een actie in gemeenschappelijk vakbondsfront te Brussel, met een oproep voor eerlijke belastingen, en een spectaculaire ontknoping, toen de actievoerders letterlijk een piñata in de vorm van een bankkluis kraakten. “Volgens officiële cijfers worden de federale inkomsten op 157 miljard euro geraamd, waarvan 59 miljard afkomstig is van de werknemers via de personenbelasting en 53 miljard via de btw en de accijnzen – die ook door de werknemers worden betaald. Van de 157 miljard euro komt er slechts 20 miljard euro van de bedrijven. Anders gezegd: zij dragen slechts 13% bij. Deze cijfers zijn schokkend”, zegt Estelle Ceulemans, algemeen secretaris van het ABVV Brussel. “Wij vragen een hervorming die ook rekening houdt met andere inkomens dan die uit arbeid, en die een beter evenwicht biedt tussen hoge en lage inkomens!”

2000 deelnemers in La Louvière

De Henegouwse regio’s kwamen bijeen op het stadsplein van La Louvière voor een optocht naar het plaatselijke OCMW. Daar verbrandden de actievoerders symbolisch energiefacturen om de hoge prijzen aan te klagen en te getuigen van hun dagelijkse moeilijkheden. “De btw op 6% houden, maar de accijnzen verhogen en de uitbreiding van het sociale tarief afschaffen, wilt zeggen dat je met de ene hand terugneemt wat je met de andere geeft”, verklaarde Jean-François Tamellini, algemeen secretaris van het Waals ABVV. “En het is nog niet gedaan. Rechts bereidt hervormingen voor die pijnlijk zullen zijn. In tegenstelling tot wat sommigen beweren, is het ABVV voorstander van hervormingen. Maar alleen als deze helpen om de ongelijkheden te verminderen. Want wie profiteert van die ongelijkheden? Speculanten en extreemrechts. We moeten ons blijven verzetten en vechten. Het is een kwestie van democratie.”

Meer dan duizend in Marche

Ook in Marche vond de actie in gemeenschappelijk vakbondsfront plaats. Tussen de 1000 en 1200 mensen tekenden present. “De beslissingen van deze regering hebben een groot aantal gezinnen in armoede geduwd”, zei Thierry Bodson, voorzitter van het ABVV. “We kennen de antwoorden al die we gaan krijgen: ‘er is geen geld meer, er is overal tekort …’ Maar er is wel geld in dit land, je moet het alleen gaan halen waar het zit. We wachten nog altijd op een belastinghervorming die ook andere inkomsten dan die uit arbeid doet bijdragen. Een belastinghervorming die de rijksten belast. Dit zou de staatskas miljarden extra opleveren. Dit mag geen taboe meer zijn.”

Vurig Luik

“Terwijl de torenhoge inflatie aanhoudt en de energieprijzen nauwelijks dalen, beweert de regering dat de crisis voorbij is. Terwijl ze de btw op energie op 6% houdt, verhoogt ze de accijnzen op diezelfde energie en vermindert het uitgebreid sociaal tarief”, aldus de verantwoordelijken van de regio Luik-Huy-Waremme. Met 500 actievoerders waren ze op 14 februari afgezakt naar de Paradis-toren in Luik.

Verviers

Ook in Verviers waren er een honderdtal militanten bijeengekomen om onze eisen van harte kracht bij te zetten.

Facebooktwitter

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook x

De Nieuwe Werker

FREE
VIEW