Nieuws

Omstandigheidsverlof of ‘klein verlet’, hoe zat het weer?

Omstandigheidsverlof of ‘klein verlet’, hoe zat het weer?

Een geboorte, een huwelijk of een overlijden behoren tot de familiegebeurtenissen waarvoor je recht hebt op omstandigheidsverlof of zogenaamd ‘klein verlet’ met behoud van loon. Hoeveel dagen? Wanneer? Hoe neem je ze? De antwoorden hieronder.

Voor wie?

Deeltijdse werknemers hebben recht op dezelfde vrije dagen als wie voltijds werkt. Deze moeten worden opgenomen op dagen en tijdvakken die samenvallen met de dagen en tijdvakken waarop zij normaal gezien zouden hebben gewerkt.

Voor welke gebeurtenissen en voor hoeveel dagen?

Bruiloften

Voor je eigen huwelijk heb je recht op twee werkdagen. Voor het huwelijk van je kind, het kind van je echtgeno(o)t(e), een (schoon)broer, (schoon)zus, (schoon)vader, (schoon)moeder, een kleinkind (van jou of van je echtgeno(o)t(e)): 1 werkdag, de dag van het huwelijk.

Geboorte

Je krijgt verlof voor de bevalling van je echtgenote of partner:

  • 15 werkdagen vanaf 1 januari 2021
  • 20 werkdagen vanaf 1 januari 2023

Er gelden wel bepaalde voorwaarden: het verlof moet binnen de vier maanden na de geboorte worden opgenomen. Dit moet niet per se in één keer. Er moet ook een band bestaan tussen de vader en het kind (bv. door erkenning). Onder hetzelfde dak wonen is geen voorwaarde. In het geval van co-ouderschap tenslotte wordt het verlof aan één van de ouders verleend.

Overlijden

De duur van het verlof in geval van overlijden is afhankelijk van de verwantschap met de overledene:

  • Overlijden van echtgeno(o)t(e) of wettelijk samenwonende partner, natuurlijk of geadopteerd kind of dat van echtgeno(o)t(e) of wettelijk samenwonende partner: 10 dagen. Drie dagen op te nemen in de periode die begint op de dag van het overlijden en eindigt op de dag van de begrafenis. De resterende 7 dagen kunnen vrij worden opgenomen in het jaar dat volgt op het overlijden. Opgelet: in geval van ziekte kan het gewaarborgd inkomen worden verlaagd.
  • Overlijden van (schoon)vader, (schoon)moeder, moeders tweede man, vaders tweede vrouw: 3 dagen.
  • Overlijden van een (schoon)broer, een (schoon)zus, een (over)grootvader, een (over)grootmoeder, een (achter)kleinkind, een schoonzoon of -dochter van de werknemer of van diens echtgeno(o)t(e) of samenwonende partner. Indien samenwonend met de werknemer: 2 dagen. Als ze niet bij de werknemer wonen: de dag van de begrafenis.

Moet ik het verlof in één keer opnemen?

Nee, sommige dagen kunnen op een ander tijdstip worden opgenomen dan het tijdstip van de gebeurtenis. Bij een overlijden bijvoorbeeld, kan ja één dag nemen voor de begrafenis, een andere voor de nodige formaliteiten zoals notarisbezoek en dergelijke. Je hoeft geen hele dagen te nemen. Het kan ook in halve dagen.

Hoe neem je dit verlof op?

Om je loon te behouden, moet je je werkgever zo snel mogelijk schriftelijk op de hoogte brengen.

Dit is universeel systeem voor alle sectoren. Sommige paritaire comités voorzien echter gunstigere systemen. Voor meer informatie kan je contact opnemen je delegee of met je lokaal ABVV-kantoor.

Facebooktwitter

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook x

De Nieuwe Werker

FREE
VIEW