Nieuws

Congres ABVV Horval CCMBW: eindelijk overwinning voor vakbondsvrijheid

Congres ABVV Horval CCMBW: eindelijk overwinning voor vakbondsvrijheid

Op woensdag 14 september 2022 hield de afdeling CCMBW (Charleroi, Centre, Mons, Brabant Wallon) van ABVV Horval haar statutair congres in La Louvière. Ongeveer 170 delegees en een handvol andere speciale genodigden kwamen in de ochtend samen om de strategie en de syndicale overwinningen te bespreken en om een moment onder kameraden te delen.

// een bijdrage van Horval

De aanwezige delegees van CCMBW herkozen unaniem hun gewestelijke secretaris Michèle Duray. Voor deze belangrijke bijeenkomst van militanten en in aanwezigheid van de federale covoorzitters van Horval (Tangui Cornu en Alain Detemmerman) en de algemene secretaris van het Waals ABVV (Jean-François Tamellini) stelde Michèle het resultaat voor van het werk dat ze sinds het laatste congres in november 2016 uitvoert met heel haar team. Ze kondigde eveneens aan dat ze ten laatste in februari 2026 met pensioen gaat.

Groei en overwinning

De voorzitster van de Walen van Horval feliciteerde ook alle militanten en personeelsleden van de afdeling voor hun werk en meer bepaald voor de grote groei die de afdeling CCMBW heeft gekend, zowel in ledenaantal als in het aantal betaalde syndicale premies.

De afdeling vierde met trots haar goede resultaten, maar maakte ook van de gelegenheid gebruik om haar juridische overwinning te vieren in het dossier dat ze ongeveer vijf jaar heeft verdedigd tegen het bedrijf Vandemoortele.

Ook al sprak de pers over de verschillende acties tegen dit bedrijf sinds het ontslag van de hoofddelegee van ABVV Horval in december 2017, toch wilde de gewestelijke secretaris de congressisten in de zaal de primeur geven van de inhoud van het arrest van het Hof van Beroep in Bergen. Heel geëmotioneerd lichtte ze de beslissing van het Hof toe.

Bewijzen

Michèle herinnerde met name aan het belang om altijd te reageren op de aanvallen van een directie en om alle bewijzen bij te houden. Dankzij haar regelmatige contacten met de delegees van het bedrijf kon ze bewijzen dat het bedrijf maar één doel voor ogen had: de Horval-delegee uit de weg ruimen door ongegronde klachten in te roepen.

Het Hof benadrukte ook dat de wet van 19 maart 1991 opzettelijk niet is nageleefd en dat dus de rechten van de personeelsafgevaardigden en het sociale evenwicht in de ondernemingen ernstig zijn geschonden.

Ten tweede heeft het Hof opgemerkt dat het bedrijf geen enkel bewijs aanleverde voor de klachten die ze naar voren schoven met betrekking tot het gedrag van de delegee. ABVV Horval had immers documenten ingediend om de uitspraken van de Directie te betwisten: pv’s van vergaderingen van de OR, het CPBW en zelfs een e-mail die bewees dat de directie zich niet correct richtte tot de desbetreffende delegee.

“Giftige sfeer”

Dat is echter nog niet alles: het Hof heeft ook aangehaald dat de prestaties van de delegee als ‘onderhoudstechnicus’ niet bekritiseerd werden. Het Hof besloot dus dat de motivering van het ontslag van de delegee wel degelijk kon gezocht worden in de giftige sfeer tussen de werkgever en ABVV Horval en in de uitoefening van het syndicale mandaat van de betrokkene. De syndicale discriminatie is aldus gegrond en bewezen.

Sanctie

Desondanks vindt ABVV Horval dat de financiële sanctie niet voldoende is. Daardoor kan de werkgever de werknemers het recht ontnemen om verdedigd en vertegenwoordigd te worden door de delegee die ze democratisch hebben verkozen. De strijd stopt echter nooit: de hele afdeling van CCMBW blijft vechten om de syndicale vrijheden koste wat kost te verdedigen.

Het congres van ABVV Horval CCMBW verbond zich er trouwens in één van haar vele resoluties toe om te blijven strijden voor de re-integratie van delegees die het slachtoffer worden van een dergelijk ontslag.

Facebooktwitter

One thought on “Congres ABVV Horval CCMBW: eindelijk overwinning voor vakbondsvrijheid

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook x

De Nieuwe Werker

FREE
VIEW