Nieuws

Scholen dicht: is tijdelijke werkloosheid een optie?

Scholen dicht: is tijdelijke werkloosheid een optie?

Tal van scholen sluiten weer de deuren omdat het aantal coronabesmettingen toeneemt. Veel ouders hebben de handen in het haar. Is tijdelijke werkloosheid wegens overmacht corona een optie?

Tot en met 31 december 2021 heb je het recht afwezig te zijn wanneer je moet instaan voor de opvang van een minderjarig kind met wie je samenwoont dat niet naar de opvang of school kan gaan of dat afstandsonderwijs moet volgen; of van een kind met een handicap dat je ten laste hebt, ongeacht de leeftijd, dat niet naar een centrum voor opvang kan gaan of dat een erkende dienstverlening niet kan volgen.

Over welke situaties gaat het?

  • de (gedeeltelijke) sluiting of tijdelijke stopzetting van de dienst door een maatregel om de verspreiding van het coronavirus te beperken;
  • of een verplichte quarantaine van het kind zelf.

Wie heeft recht op de uitkering?

Eén van de ouders.

  • Indien je samenwoont met een andere ouder van het kind, kan dit recht voor dezelfde periode maar worden toegekend aan één van jullie beiden;
  • In een situatie van alternerende huisvesting kan dit recht enkel gevraagd worden door de werknemer die gedurende de periode van sluiting, quarantaine…. effectief samenwoont met het kind. 
  • Er kan voor dezelfde periode voor een kind dus altijd maar één persoon gebruik maken van dit recht.

Hoe pak je dit aan?

Je moet je werkgever onmiddellijk op de hoogte brengen.

Als de instelling sluit of overschakelt op afstandsonderwijs, moet deze deel A van het document ‘opvang kind sluiting corona’ invullen en ondertekenen. Jij vult deel B in, ondertekent dit en bezorgt het aan je werkgever. Dit is niet nodig bij (gedeeltelijke) sluiting van de scholen ten gevolge van een algemene maatregel (bijvoorbeeld verlenging van een schoolvakantie), tenzij je werkgever hierom verzoekt.

Als je kind in quarantaine moet, moet je het document ‘opvang kind quarantaine corona’ invullen, ondertekenen en samen met het quarantainegetuigschrift van de arts aan je werkgever bezorgen. Je werkgever mag de tijdelijke werkloosheid niet weigeren op basis van deze documenten. Hij moet je geen controlekaart bezorgen, maar hij moet wel elke maand de dagen doorgeven waarop je tijdelijk werkloos bent.

Hoe veel bedraagt de uitkering?

Voor de periode waarin de school of opvang gesloten is heb je recht op uitkeringen voor tijdelijke werkloosheid omwille van overmacht door corona. Je ontvangt werkloosheidsuitkeringen van de RVA voor de dagen dat je afwezig bent van het werk.

Het gaat om 70% van je loon (voor havenarbeiders 65%). De minimumuitkering is 56,70 euro per dag (1474,20 euro bruto per maand); de maximumuitkering is 76,48 euro per dag (1988,48 euro bruto per maand). Op deze uitkering wordt 15% voorheffing ingehouden.

Daarnaast ontvang je ook een toeslag van de RVA van 5,74 euro per dag (voltijds). Sommige sectoren voorzien hier bovenop nog een aanvulling, informeer je hierover (bij je ABVV-delegee).

Een aanvraag indienen? Dat kan op www.tijdelijkwerkloos.be.

Facebooktwitter

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook x

De Nieuwe Werker

FREE
VIEW