Nieuws

Werknemers zoals de andere

Werknemers zoals de andere

3 december is de Internationale Dag van personen met een handicap. Voor de gelegenheid spraken we met Michel. Michel is doof en werkt bij Spa Monopole in Verviers. We spraken ook met de delegatie van ABVV Horval in het bedrijf. Vier jaar geleden startte een project voor de integratie van mensen met een handicap. Vandaag gaat het om acht werknemers.

In België heeft een kwart van de gehandicapten een baan. Eén van de redenen: weinig commerciële bedrijven inclusief zijn en gehandicapten in hun teams verwelkomen. Dit geldt zelfs voor mensen met een zogenaamde ‘onzichtbare’ handicap, die geen of zeer weinig aanpassing van het werk vereist … en dus zeer weinig inspanningen van de onderneming.

Een kwestie van wil? “In België zijn we lichtjaren verwijderd van wat er in andere Europese landen bestaat. Er wordt weinig of niet over nagedacht”, verklaart Francisco Barrera, permanent secretaris van ABVV Horval in Verviers en initiatiefnemer van het project in Spa Monopole. “Het moeilijkste is vaak de wil. Personen met een handicap kennen een zwaar stigma.” Dit komt door simplistische opvattingen over wat er gedaan moet worden om ze te verwelkomen.

Ontstaan

“Toen een maatwerkbedrijf (de vroegere beschutte werkplaatsen, nvdr.) in Verviers de deuren sloot, vroeg ik me af waarom de werknemers met een handicap niet bij een gewone commerciële onderneming kunnen werken. Zij kunnen immers hetzelfde werk doen.” Francisco wendde zich tot Spa Monopole. Waarom Spa? Omdat het bedrijf zichzelf omschrijft als duurzaam en gericht op welzijn. Het lag dan ook voor de hand om net daar een inclusief personeelsbeleid voor te stellen. Uitgaande van de waarden van de onderneming gingen werknemersvertegenwoordigers en werkgevers rond de tafel zitten.

Overtuig eerst de werknemers

Het project wekte aanvankelijk enige vrees bij de werknemers. De vrees bestond dat het openstellen van banen voor gehandicapte werknemers schadelijk zou kunnen zijn voor de ‘gewone’ werkgelegenheid. Een van de belangrijkste taken van de vakbondsdelegatie was dan ook erop toe te zien dat de kwaliteit van de banen voor gehandicapten naar behoren werd gecontroleerd, waarbij elke vorm van concurrentie werd vermeden.

“We hebben geijverd voor banen zonder subsidies”

“Zonder een sterke delegatie zou een project als dit moeilijk uitvoerbaar zijn. De werkgever kan geneigd zijn veel gehandicapten in dienst te nemen, omdat hij of zij aanzienlijke financiële voordelen heeft. Maar dit zou de arbeidsmarkt vervalsen. Er moet altijd een evenwicht worden gevonden. Daarom hebben we gevochten voor de aanwerving van werknemers zonder beroep te doen op subsidies”, zegt Joseph Dreze, al bijna 40 jaar werknemer in Spa en afgevaardigde voor ABVV Horval. “Vandaag zijn de werknemers zelf de belangrijkste dragers van het project.”

Welke banen, voor wie?

Samen probeerden AViQ*, de werknemers en de werkgever vast te stellen welke functies binnen het bedrijf konden worden opengesteld voor mensen met een handicap. Maar dit was niet de beste aanpak. Er waren te veel verschillende soorten handicaps, en het was moeilijk te bepalen welke banen voor elke persoon geschikt zouden zijn. Bovendien was het niet in overeenstemming met een echt inclusief aanwervingsbeleid. Daarom is ervoor gekozen alle functies open te stellen voor mensen met een handicap. En om dit duidelijk aan te geven in de jobaanbiedingen.

Eerste resultaten

Spa Monopole is snel begonnen met de aanwerving van gehandicapte werknemers. Indien nodig werd de werkpost aangepast. De onderneming maakte er ook werk van werknemers te verwelkomen die later in hun loopbaan door een handicap werden getroffen. Vandaag gaat het om acht personen.

In 2017 won Spa Monopole de Corporate Citizenship award van CAP48, een organisatie die ijvert voor maatschappelijke verandering opdat “een handicap geen handicap meer is.” “We besloten de prijs te aanvaarden, met het idee dat anderen zich door dit project zouden laten inspireren en een inclusief HR-beleid zouden voeren,” vervolgt Francisco.

Michel, voorbeeldige werker

Michel Respentino (zie foto), doof sinds zijn geboorte, is een schoonmaker in Spa. Zijn carrièrepad zat vol obstakels. “Werkgevers zijn terughoudend. Ze zijn bang om iemand met een handicap aan te nemen, omdat ze denken dat hij het werk niet zal aankunnen.” Na vele jaren zoeken, begon Michel zijn carrière bij de wasserij van het OCMW in Spa. “Zij openden de deuren voor mij. De eerste baan betekent iets om je aan vast te klampen.”

“Een persoon met handicap kan even goed werken dan een persoon zonder. Geef deze mensen een kans”

Achttien jaar later, toen de wasserij sloot, kwam hij zonder werk te zitten en vreesde hij nooit meer werk te vinden. Dit duurde drie jaar. Hij solliciteerde toen voor een baan bij Spa Monopole, “een beetje met de moed der wanhoop”, en werd tot zijn grote verbazing aangeworven. Hij werkte voort met enkele tijdelijke contracten. Vijf jaar later kreeg hij een vast contract.

“Geen verschil”

Michel is een voorbeeldige werker. Hij doet zijn werk goed, hij vindt het leuk wat hij doet, hij kan goed opschieten met zijn collega’s. “Soms komen mensen zelfs naar me toe voor advies over hoe ze dit of dat moeten schoonmaken. Zijn handicap levert geen problemen op bij de uitvoering van zijn taken. Zijn werk is niet aangepast.

Dankzij zijn gehoorapparaat hoort Michel heel goed. “Ik doe mijn best, ondanks mijn handicap. Het belangrijkste voor mij is dat het voor niemand een verschil maakt. Ik wil net als iedereen behandeld worden,” legt hij uit.

Hij besluit: “Werkgevers moeten werknemers met een handicap vertrouwen, niet bang zijn. Geef ze een kans. Een persoon met een handicap kan zijn werk even goed doen als een persoon zonder handicap.”

*Het AViQ is het overheidsorgaan van het Waals Gewest dat belast is met het beleid ten gunste van personen met een handicap. Het AViQ heeft onder meer tot taak bedrijven te helpen deze mensen in dienst te nemen.

Facebooktwitter

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook x

De Nieuwe Werker

FREE
VIEW