Nieuws

Toewijding

Toewijding

De zomer zit erop. Voor sommigen is de terugkeer naar school vandaag de focus, voor anderen is dat de herstart van het politieke jaar. Heel wat stevige dossiers liggen op de plank. Er staat een syndicaal hete herfst voor de deur, want onze vakbondsrechten liggen vanuit verschillende hoeken onder vuur.

De feestelijke akkefietjes van minister van Justitie Van Quickenborne (Open Vld) en zijn vrienden mogen dan wel de krantenkoppen halen, ze zullen onze aandacht niet afleiden van het wetsontwerp van de minister. Dat wetsontwerp is immers een bedreiging voor ons recht op collectieve actie en voor de democratische rechten in het algemeen. Mocht dit ontwerp worden gestemd, dan kunnen rechters in de toekomst een betogingsverbod opleggen tot drie jaar als bijkomende straf voor wie veroordeeld wordt tijdens protestbijeenkomsten.

Breed front met middenveld

Op 5 oktober trekken we opnieuw de straat op, samen met middenveldorganisaties die óók bezorgd zijn over dit wetsontwerp. We verzamelen voor het kabinet-Van Quickenborne en passeren hierbij langs de hoofdkantoren van Ecolo/Groen en PS/Vooruit.  We rekenen immers op de progressieve partijen in de regering om deze wet naar de prullenmand te verwijzen.

Wij zullen in elk geval niet pikken dat dergelijk demonstratieverbod wordt goedgekeurd. Noch onze delegees, militanten, leden en allen die op straat komen om hun stem te laten horen voor sociale vooruitgang, voor betere leef- en werkomstandigheden.

Met het oog op de verkiezingen van juni 2024, zou het geen slecht idee zijn als de politiek aandachtig luistert naar de bezorgdheden van de werknemers. En naar die van het brede maatschappelijke middenveld.

Internationale strijd

De Amerikaanse vakbondsman Chris Smalls (zie pag. 6-7), voorzitter van de eerste erkende vakvereniging bij techgigant Amazon, zei er het volgende over: “Zolang mensen zich inzetten voor de strijd, zal de strijd doorgaan. We staan onder zulke grote druk, dat we niet anders kunnen dan in opstand komen.”

Werknemers en vakbonden staan onder druk, overal ter wereld. Het kapitalisme van “alles voor de winst” verplettert liefst alles wat het als obstakel onderweg tegenkomt. Dwangsommen, arrestaties, veroordelingen, geweld, het wordt allemaal aangewend om de winsten op te krikken. Dit is niet het maatschappijbeeld waar wij voor staan, niet in ons land en niet in Europa. Daarom vindt op 13 oktober in Parijs een Europese betoging plaats. Wij willen een betere welvaartsherverdeling en een meer sociaal Europa. Wij zijn er alvast bij. Aan deze betoging wordt ongetwijfeld een vervolg gekoppeld in Brussel tegen het einde van het jaar.

Sociale verkiezingen

Vakbondsvrijheid en het recht om te staken en actie te voeren moeten worden verdedigd en behouden. Het is een kwestie van democratie.

Het worden intense maanden. Naast politieke verkiezingen, zijn er ook sociale verkiezingen in de bedrijven in het verschiet. Door als delegee jouw collega’s op de werkvloer te verdedigen kan ook jij het verschil maken.

Samen zijn wij ABVV. Laten we eensgezind, bewust en strijdvaardig de weg naar 2024 inzetten. Met 100 procent toewijding. Want de strijd voor sociale vooruitgang stopt nooit.

Facebooktwitter

2 thoughts on “Toewijding

  1. Is het dan een zorg voor de mensen revolutie met alles ook van rondom hen zoals huizen ,straten en pleinen enz. ? Ik denk het wel !

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook x

De Nieuwe Werker

FREE
VIEW