Nieuws

Uitdagingen voor een nieuw normaal

Uitdagingen voor een nieuw normaal

Hoe komen we als samenleving sterker uit de coronacrisis? In de sociaaleconomische barometer 2021 doet het ABVV enkele voorstellen.

Sterke lonen

De crisis heeft aangetoond dat heel wat Belgen te weinig verdienen in verhouding tot hun bijdrage aan de welvaart. Naar internationale normen zijn de Belgische werknemers erg productief. Toch staat hun loon niet in verhouding met hun productiviteit, de lonen stegen sinds 1996 meer dan 12% trager dan de productiviteit.

De lonen hinken duidelijk achterop. Dit is nog meer zo sinds de invoering van de wet op de loonnorm, de fameuze “wet van ‘96” die de maximale loonstijging vastlegt.

Deze wet is dus dringend aan herziening toe. Als de wet verandert in het voordeel van de werknemers, krijgen de sociale gesprekspartners weer de ruimte om te onderhandelen over échte loonsverhogingen.

Samen met een aanzienlijke verhoging van het wettelijk minimumloon naar 14 euro per uur of 2.300 euro bruto per maand, is dit de beste garantie op koopkracht voor de gezinnen voor de komende jaren.

Sterke sociale zekerheid

De sociale zekerheid speelde een sleutelrol om ons van erger te behoeden. Tijdelijke werkloosheid vermeed dat meer dan 1 miljoen mensen in armoede terechtkwamen. Tienduizenden mensen kregen kwalitatieve medische behandeling. Zieke werknemers konden op een fatsoenlijk ziekte-uitkering terugvallen.

Toch loopt de financiering van die sociale zekerheid mank. De taxshift van de regering-Michel, waarbij de patronale sociale zekerheidsbijdragen werden verlaagd, liet een grote budgettaire put achter. Flexibele contracten kregen een groter belang en de sociale zekerheid loopt daardoor inkomsten mis.

Hetzelfde geldt voor de vele nieuwe vormen van alternatieve verloning. Bedrijfswagens, bonussen, cheques allerhande, enzovoort) zijn grotendeels vrijgesteld van sociale lasten.

Het ABVV pleit voor de versterking van het federale en openbare karakter van de sociale zekerheid. We vragen een solide financiering door een einde te maken aan die vele bijdrageverlagingen en door alle inkomens te laten bijdragen, niet alleen de inkomsten uit arbeid.

Sterke investeringen

Ten slotte is het vandaag een uitgelezen moment om volop te investeren voor de toekomst. Hiervoor zijn middelen voorhanden, niet in het minst omdat ons land vandaag bijzonder weinig intrest betaalt op de financiële markten en dus spotgoedkoop kan lenen. Ook uit belasting op vermogens en bedrijfswinsten vallen veel inkomsten voor de staatskas te realiseren.

De overheidsinvesteringen hinken achterop. Als we de sociale uitdagingen van de toekomst het hoofd willen bieden, als we de klimaattransitie succesvol willen inzetten en als we onze openbare infrastructuur willen opwaarderen tot een aanvaardbaar 21ste-eeuws niveau, dan zijn massale overheidsinvesteringen van levensbelang.

Facebooktwitter

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook x

De Nieuwe Werker

FREE
VIEW