Nieuws

Proost, op onze syndicale overwinningen!

Proost, op onze syndicale overwinningen!

// een bijdrage van Horval

Op 16 december kwam er een einde aan de tentoonstelling van ABVV Luik over verschillende actievormen. De tentoonstelling nam je mee naar een kleine woonkamer gevuld met voorwerpen. Op het eerste zicht lijken de voorwerpen banaal, maar in feite zijn ze elk de symbolisering van een actiemiddel: een demonstratie, een staking, een petitie of een bezetting. Naast ons met nostalgie onder te dompelen in de strijd van het verleden, heeft deze tentoonstelling ons ook kritisch doen nadenken over de bestaande actievormen en hun doeltreffendheid.

Effectief?

Sommige denkers gaan zelfs zo ver te zeggen dat demonstraties of stakingen, de “gewone” vormen van strijd, niet langer effectief zouden zijn en hoogstens een middel om wat van zich te laten horen. Links zou dus niet meer kunnen winnen en zou zijn actiemethoden moeten herzien.

Maar één van onze sterke punten als vakbond zijn onze leden. Zij zijn het hart van het productiesysteem en zij creëren rijkdom. Het zijn ook de leden die stakingen en demonstraties tot zulke krachtige wapens maakt. Als de arbeiders stoppen met werken, dan stopt alles! En als wij talrijk, verenigd en georganiseerd zijn, is dit onze kracht als vakbond! Het is juist deze kracht die wij dagelijks moeten versterken.

Een combinatie van …

De keuze van onze acties hangt af van een groot aantal factoren: de context, het doel, de mobilisatiekracht, de opportuniteiten alsook onze sterke en zwakke punten. Met al deze factoren moeten we rekening houden. Bovendien is één vorm van actie niet altijd voldoende. Soms zijn meerdere acties na elkaar nodig om de druk op te voeren en het juiste resultaat te behalen. We kunnen dus niet zomaar op voorhand zeggen of een welbepaalde actie werkt of niet.

Sommige actiemiddelen, en de deelnemers eraan, zijn in het verleden gecriminaliseerd. Maar zonder vakbondsvrijheid zijn er geen sociale overwinningen. Begin jaren 2000 ontwikkelde zich een tendens tot criminalisering van sociaal verzet. Een recht dat we 100 jaar geleden verwierven, het stakingsrecht, lag en ligt onder vuur. Het patronaat raakt zo aan de kern van één van onze sterkste wapens: het vermogen om de economie tot stilstand te brengen. Natuurlijk zouden zij liever een ‘Japanse’ staking hebben. Eentje zonder werkonderbrekingen en die de winstmarge niet belemmert.

Strafbaar

In 2021 werden 17 vakbondsleden aangeklaagd wegens ‘kwaadwillige belemmering van het verkeer’. Dit is een strafbaar vergrijp in artikel 406 van het strafwetboek. Toen dit artikel in 1970 werd gewijzigd, had het parlement beslist dat het niet tegen stakingspiketten kon worden gebruikt.

Helaas zien we dat het tóch wordt gebruikt om onze meest elementaire democratische rechten aan te vallen. Zonder vakbondsvrijheden zijn we nergens. Het is juist dankzij stakingen en blokkades dat wij grote sociale vooruitgang konden boeken, zoals het algemeen stemrecht of betaalde vakantie. We moeten blijven uitkijken voor zulke aanvallen, ons blijven mobiliseren in grote aantallen en elkaar blijven steunen.

Rechts wil ons doen geloven dat we niet aan de winnende hand zijn en om hier niet aan toe te geven, moeten we al onze overwinningen blijven vieren. Laten we stilstaan bij iedere strijd die we al hebben gewonnen en die ons dichter bij de verbetering van de maatschappij bracht. Laten we de balans opmaken en leren van de positieve ervaringen van elke strijd. Laten we het defaitisme in onze gelederen bestrijden om de vakbeweging te versterken.

Klinken

2021 was een  jaar van strijd. Laten we op 31 december klinken op:

  • de huishoudhulpen die weigeren uit eigen zak te betalen om te kunnen gaan werken
  • de supermarktwerknemers die onmisbaar zijn;
  • de zorgverleners, die eerst werden toegejuicht, maar daarna bedreigd werden;
  • de werknemers in de voedingssector, aan wie men de loonsverhoging van 0,4% wou weigeren, terwijl hun bedrijven enorme winsten hebben gemaakt;
  • alle werknemers die de pandemie hebben moeten doorstaan
  • de duizenden stakers die op 6 december op straat kwamen voor hun koopkracht en vakbondsvrijheden;

Laten we ook het glas heffen op al onze afgevaardigden, militanten en leden van onze steeds sterker groeiende linkse vakbond. En natuurlijk op al diegenen die met ons in actie komen om de wereld te veranderen. In 2022 zetten wij deze strijd voort, met alles dat we hebben!  

Facebooktwitter

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook x

De Nieuwe Werker

FREE
VIEW