Nieuws

Nieuwe indexering op til

Nieuwe indexering op til

De spilindex is overschreden. Dankzij de automatische indexering zullen lonen en sociale uitkeringen de prijsstijgingen volgen om de koopkracht veilig te stellen. Ze worden met 2% geïndexeerd.

In ons land kunnen lonen en uitkeringen mee evolueren met de prijzen. Dankzij de automatische indexering verhogen lonen en uitkeringen wanneer het leven duurder wordt. Zo wordt de koopkracht beschermd en houden we met onze consumptie de economie draaiend.

De inflatie op jaarbasis is in april gestegen van 3,18 naar 3,37 procent. Er is dus een algemene stijging van de prijzen van goederen en diensten. De afgevlakte gezondheidsindex bereikte 128,32 punten in april. De spilindex voor de ambtenaren en de sociale uitkeringen, die was vastgesteld op 128,11 punten, is daarmee overschreden.

Sociale uitkeringen en pensioenen zullen daarom in mei 2024 met 2% worden geïndexeerd. De lonen in de publieke sector zullen in juni 2024 met 2% worden geïndexeerd.

De spilindex werd voor het laatst overschreden in oktober vorig jaar. De volgende spilindex is vastgesteld op 130,67 punten.

De belangrijkste prijsstijgingen in april waren voor brandstof (+3,2%), hotelkamers en restaurants en cafés. Een aantal producten hadden dan weer een verlagend effect op de index: zuivelproducten, fruit, vlees, brood en granen, kleding, buitenlandse reizen en citytrips, elektriciteit, vis en zeevruchten en producten voor huisdieren.

Vergeleken met vorige maand stegen de aardgasprijzen in april met 2,3% en daalden de elektriciteitsprijzen met 2,4%. Zuivelproducten daalden met gemiddeld 4,0%. Fruit en vlees daalden respectievelijk met 5,7% en 1,6%. De prijzen van brood en graan daalden gemiddeld met 1,7%.

De inflatie voor voeding (inclusief alcoholische dranken) daalde voor de 13e maand op rij en kwam deze maand uit op 0,25 procent tegenover 3,21 procent in maart. Die daling gespreid in de tijd betekent niet dat voeding gemiddeld goedkoper wordt, maar dat de prijzen minder snel stijgen.

Bron: Belga, Planbureau, VRT.Facebooktwitter

One thought on “Nieuwe indexering op til

  1. Weet men nu nog niet dat wanneer er een indexaanpassing gebeurt,dat men al langer meer heeft betaald bij boodschappen doen.
    Dat telkenmale er een aanpassing komt de gewone mensen steeds armer worden.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook x

De Nieuwe Werker

FREE
VIEW