In een gemeenschappelijke eisenbundel aan de werkgevers formuleert ABVV Interim, samen met de overige vakbonden, oplossingen voor een aantal prangende problemen rond uitzendwerk.
// een bijdrage van de Algemene Centrale
Uitzendkrachten lopen doorgaans heel wat voordelen mis. Nochtans zegt de wet dat zij dezelfde voordelen moeten krijgen als de werknemers van de bedrijven waar zij tewerkgesteld worden. Als tijdelijke werknemers worden zij al snel uit het oog verloren, loopt het spaak in de berekening van hun voordelen, of wordt er ronduit misbruik gemaakt van hun onzekere positie.
Uitzendkracht betaalt de prijs
Niet alle voordelen die op ondernemingsvlak bestaan, worden automatisch of correct doorgetrokken naar de uitzendkrachten. Maar als uitzendkrachten niet de lonen en vergoedingen krijgen waar zij recht op hebben, dan dreigt uitzendarbeid alsmaar goedkoper te worden in verhouding tot het werk van vaste werknemers.
De uitzendkracht betaalt daar vandaag de prijs voor. Denk aan klassieke voordelen die soms ontbreken, zoals hospitalisatieverzekeringen of maaltijdcheques, maar ook aan toegekende voordelen die uiteindelijk onvoldoende blijken te zijn omdat ze niet beantwoorden aan de concrete noden van de uitzendkrachten. Denk maar aan de verplaatsingsvergoeding die berekend wordt op basis van een maandabonnement, terwijl tijdelijke werknemers veeleer een dag- of meerbeurtenkaart nemen – wat een pak duurder uitkomt.
“Gelijk loon voor gelijk werk”
Momenteel vinden onderhandelingen plaats tussen werkgevers en vakbonden over de arbeids- en loonvoorwaarden van de uitzendkrachten. ABVV Interim en de overige vakbonden vragen daarbij bijzondere aandacht en respect voor het principe dat de uitzendkracht dezelfde loonvoorwaarden krijgt als de werknemers van het bedrijf waar hij z’n prestaties verricht.
Sommige ondernemingen zien de uitzendkracht immers als een integraal deel van hun businessmodel, waarbij de uitzendkracht zo goedkoop mogelijk aangeworven wordt, en eventuele kosten in geval van ziekte, arbeidsongevallen of verlet op de samenleving afgewenteld worden. Dat kan door de uitzendkracht regelmatig, of onrechtmatig, een werkloosheidsuitkering te laten trekken. Heel wat uitzendkrachten zijn niet op de hoogte van deze onregelmatigheden. Net daarom hebben de vakbonden een resem voorstellen geformuleerd.
De correcte aanwerving en uitbetaling van uitzendkrachten komt iedereen binnen en buiten de uitzendsector ten goede. Voor meer informatie over je rechten als uitzendkracht, en omtrent de resultaten van de onderhandelingen in de uitzendsector, surf je naar www.rechtenuitzendkracht.be.