Nieuws

Actie voor meer loon, meer gelijkheid

Actie voor meer loon, meer gelijkheid

Stijgende brandstof- en energieprijzen, lage lonen, de loonkloof tussen mannen en vrouwen … Het wordt allemaal te veel!

De situatie is nijpend, de woede onder de mensen is voelbaar. Die woede werd op donderdag 24 maart in Brussel uitgeschreeuwd. Aan bod kwamen vrouwelijke werknemers, met name in de minder goed betaalde sectoren.

De Kunstberg zag rood van het volk op 24 maart. Slogan van de dag: “omhoog met de lonen!” Alle lonen moeten omhoog, maar vooral die van vrouwen, die vandaag nog steeds 22,7% minder verdienen dan mannen.

Getuigenissen

Op het podium spraken verschillende vrouwelijke werknemers over hun loonvoorwaarden en de dagelijkse moeilijkheden op de werkvloer. Dit is vooral een probleem in de sectoren met lage lonen: dienstencheques, zorg, handel.

Karima werkt al 11 jaar als huishoudhulp en is hard getroffen door de stijging van de brandstofprijzen. Zij is afhankelijk van haar auto om op het werk te geraken. Haar vervoerskosten zijn enorm toegenomen. “We willen een fatsoenlijk loon, zodat we niet hoeven te kiezen tussen voor onze kinderen zorgen en ze te eten geven.”

Dominique werkt in de handel, waar voltijdse contracten zeldzaam zijn. “Door de stijging van de energieprijzen is het leven onbetaalbaar geworden. Als je deeltijds werkt en moet jongleren met variërende en soms late uren, is het onmogelijk om twee banen te combineren. We hebben gewoon betere lonen nodig, en voltijds moet weer de norm worden.”

Dubbel gestraft

Volgens algemeen secretaris van het ABVV Miranda Ulens komen er alarmkreten van de werkvloer. “We zijn de laatste maanden dat de prijzen de pan uit swingen. Dit wordt stilaan te veel voor de werknemers. En vooral in zogenaamd typisch ‘vrouwelijke’ sectoren is de nood het hoogst.”

“We horen zelfs verhalen van werknemers die op het bedrijf blijven overnachten. Het bespaart hen een rit op en af, een flinke scheut brandstof, en ze moeten hun woning minder verwarmen, zo redeneren ze. Dit zijn schrijnende verhalen.”

Na twee jaar coronacrisis zijn de werknemers wéér de dupe.

Ook ABVV-voorzitter Thierry Bodson nam het woord. “De regeringsmaatregelen zijn ontoereikend, want de prijzen blijven stijgen en bevinden zich al op het niveau van vóór de maatregelen werden genomen. Wij willen 100% vergoeding van de werkelijke verplaatsingskosten van de werknemers. Dat is niet meer onderhandelbaar. Wij eisen dat transportbrandstof mee weegt in de berekening van de index. Dat moet zo snel mogelijk gebeuren want er is geen tijd te verliezen.”

“Werknemers verdienen meer. Meer respect. Meer dan zielige maatregeltjes.”

Actie op 22 april

De actie van 24 maart is een voorsmaakje. De volgende grote vakbondsbijeenkomst is al gepland voor 22 april. Toen werkgevers afgelopen januari om onnodige flexibiliteitsmaatregelen vroegen, had de regering meteen een luisterend oor klaar. Wij waren ertegen omdat we wisten hoe nutteloos ze waren, en we hebben nu de cijfers om het te bewijzen. Wij roepen de regering nu op om zinvolle maatregelen te nemen voor alle werknemers.

Facebooktwitter

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook x

De Nieuwe Werker

FREE
VIEW