Nieuws

Ogen open, geheven hoofd, vuist omhoog

Ogen open, geheven hoofd, vuist omhoog

1 mei is daar. Onze Dag van de Arbeid, een moment om te herinneren aan de sociale strijd en de overwinningen van gisteren en vandaag. Het is geen verlofdag zoals alle andere. Voor ons, syndicalisten en militanten, is het een gelegenheid om samen te vieren, zonder ook maar ooit de offers te vergeten die nodig waren om onze sociale en vakbondsrechten te veroveren.

Nationale betoging voor vakbondsvrijheden en tegen sociale dumping op 22 mei 2023

‘Leeuwenkoning’

De context van vandaag maakt dat we meer dan ooit waakzaam moeten zijn. De afgelopen weken lagen de syndicale vrijheden weer zwaar onder vuur. De stakers bij Delhaize zagen zich geconfronteerd met een reeks wantoestanden die doen denken aan een vorige eeuw. Beledigingen. Fouilleren aan de ingang van de ondernemingsraad. Tussenkomst van deurwaarders, politie, waterkanon. Arrestatie van een student, een delegee. Stakingsbrekers. Bedreigingen. Lock out.

De ‘leeuw’ van Delhaize is vandaag een symbool van minachting voor de werkende klasse, waarbij de werknemers dezelfde job gaan moeten doen aan slechtere werk- en loonvoorwaarden. Waakzaamheid is geboden, want anderen kunnen in de verleiding komen het voorbeeld van deze droevige ‘leeuwenkoning’ te volgen en de werknemers als handelswaar wegzetten.

Maar we moeten ook ons hoofd hoog houden. Ondanks de onophoudelijke aanvallen, geven de delegees en werknemers van Delhaize niet op. Dag na dag houden ze stand, verzetten ze zich en blijven ze aan iedereen uitleggen wat hun strijd drijft. Ondanks bedreigingen en ongunstige rechtspraak. Want recente gerechtelijke uitspraken geven duidelijk meer gewicht aan de eisen van werkgevers dan aan die van werknemers.

We houden het hoofd omhoog, ondanks een niet altijd milde publieke opinie, grotendeels beïnvloed door de massale verleidingscampagne van het bedrijf. “Ja, maar ik moet toch ergens mijn boodschappen doen”, valt wel eens te horen op een stakingspiket. Boodschappen doen ten koste van werknemersrechten, lonen en werkzekerheid. We moeten weer terug naar echte waarden van solidariteit. Dat is de enige remedie tegen dit destructief kapitalisme. Op deze 1 mei zullen we onze waarden met geheven hoofd verdedigen.

Muilkorven

En met de vuist omhoog. Meer dan ooit. Wat er bij Delhaize gebeurt, verbergt een nog donkerdere realiteit. We moeten inzien dat ons democratisch model in gevaar is, en dat sommigen het stakingsrecht liefst op de schop doen, samen met alle vormen van sociaal overleg. Rechtse wetsvoorstellen vragen om gevangenisstraffen en boetes voor iedereen die het zogenaamde ‘recht op werk’ belemmert. Het is pure criminalisering van syndicale actie. Vakbondsleden dienen als voorbeeld, ze worden vervolgd om hen en anderen bang te maken en te muilkorven.

Een aanval op het stakingsrecht is een aanval op het enige wapen dat overblijft wanneer dialoog mislukt. Het enige middel om druk uit te oefenen op een werkgever die steeds meer van zijn menselijkheid verliest en steeds verder weg staat van de realiteit van werknemers. Voor dit recht, net om het recht van onderhandelen te verzekeren, moeten we vechten, met de gebalde vuist omhoog.

Kameraden, op deze Dag van de Arbeid moeten we solidair zijn met degenen die de strijd voortzetten. Met engagement, met vuur. Wij lusten dit individualistische maatschappijmodel niet. Wij willen deze klassenjustitie, deze minachting niet. Wij eisen respect!

Facebooktwitter

3 thoughts on “Ogen open, geheven hoofd, vuist omhoog

 1. Er bestaat geen “niet-destructief kapitalisme”.
  Het systeem moet volledig op de schop.
  Eigenlijk is dat conform de ABVV-statuten (tenzij deze drastisch aangepast zijn sinds ze niet meer worden meegegeven in het lidboekje, ik zou het is moeten nakijken).
  Het is uiterst belangrijk om ons in ondubbelzinnige wijze uit te drukken, zeker in deze tijd.

 2. Alle vakbonden samen hebben meer dan3 miljoen leden. Dit zijn ook talrijke klanten van Delhaize en AH. Waarom organiseren we geen boycot van deze warenhuisketen. Eén maand serieuze boycot en die Hollandse rotzak kruipt terug over de grens.
  Vanwege een vakbondslid dat 65 jaar lid is van het ABVV en zelf 2x maal is afgedankt wegens syndicale activiteiten.

 3. Ben fier wat de arbeidersbeweging allemaal al verwezenlijkt heeft, zonder die helden waren er geen betaalde feestdagen gern kindergeld geen 13de maand geen sociale zekerheid enz.. respect voor hen .
  Hopelijk zegeviert solidariteit boven het individualistische denken.
  Laat ons de rode roos koesteren.
  Fijne 1 mei voor iedereen!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook x

De Nieuwe Werker

FREE
VIEW